Jeśli szukacie pomysłu na lekką kolację lub dodatek do obiadu, zapiekanka warzywna z mozzarellą sprawdzi się idealnie. Do jej wykonania użyłam kolorowych warzyw: bakłażana, cukinii, pomidorów i papryki. Całość zapiekłam wraz z oliwą, mozzarellą, czosnkiem i przyprawami. Wystarczy pół godziny, by otrzymać pyszne, zdrowe danie, które smakuje zarówno solo jak i w towarzystwie mięsa, ryżu czy kaszy. Uwielbiam takie zapiekanki!
Składniki:
- 1 duży bakłażan (ok. 250 g)
- 1 cukinia (ok. 300 g)
- 2 dojrzałe pomidory lima
- 1 kulka mozzarelli
- 1/2 żółtej papryki
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, słodka papryka, oregano, tymianek
- pestki dyni i świeża bazylia do posypania
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Cukinię, pomidory, bakłażana i mozzarellę pokroić w plastry. Paprykę pokroić w paski. Okrągłą formę wysmarować odrobiną oliwy, układać na przemian plastry bakłażana, cukinii, mozzarelli i pomidorów. Całość poprzetykać paskami papryki. Czosnek przecisnąć przez praskę do miski. Dodać 2-3 łyżki oliwy i przyprawy, wymieszać i polać zapiekankę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Gotową zapiekankę posypać pestkami dyni i świeżą bazylią.
Smacznego!
Brak komentarzy