Obiad/ Wege/ Zapiekanki

Zapiekanka z cukinią, bakłażanem i pomidorami

Jeśli szukacie pomysłu na lekką kolację lub dodatek do obiadu, zapiekanka warzywna z mozzarellą sprawdzi się idealnie. Do jej wykonania użyłam kolorowych warzyw: bakłażana, cukinii, pomidorów i papryki. Całość zapiekłam wraz z oliwą, mozzarellą, czosnkiem i przyprawami. Wystarczy pół godziny, by otrzymać pyszne, zdrowe danie, które smakuje zarówno solo jak i w towarzystwie mięsa, ryżu czy kaszy. Uwielbiam takie zapiekanki!

Składniki:

  • 1 duży bakłażan (ok. 250 g)
  • 1 cukinia (ok. 300 g)
  • 2 dojrzałe pomidory lima
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1/2 żółtej papryki
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, słodka papryka, oregano, tymianek
  • pestki dyni i świeża bazylia do posypania
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Cukinię, pomidory, bakłażana i mozzarellę pokroić w plastry. Paprykę pokroić w paski. Okrągłą formę wysmarować odrobiną oliwy, układać na przemian plastry bakłażana, cukinii, mozzarelli i pomidorów. Całość poprzetykać paskami papryki. Czosnek przecisnąć przez praskę do miski. Dodać 2-3 łyżki oliwy i przyprawy, wymieszać i polać zapiekankę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Gotową zapiekankę posypać pestkami dyni i świeżą bazylią.
Smacznego!

 

 

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj