Chociaż na co dzień preferuję zdrową kuchnię (co widać po większości przepisów na blogu), nie ograniczam się jedynie do przepisów „fit”. Kiedy więc mama poprosiła mnie o zrobienie ciasta, które niedawno poleciła jej koleżanka, zabrałam się do pracy. Przedstawiam Wam ciasto bez pieczenia – budyniowy przekładaniec z herbatnikami i galaretką. Całkowicie nie fit, z masłem, cukrem i mlekiem. Za to naprawdę smaczne, proste i efektowne 🙂
Masa budyniowa:
- 800 ml mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g masła
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
- opcjonalnie: 1 łyżka rumu lub spirytusu
Dodatkowo:
- ok. 40 dag herbatników
- 1 galaretka truskawkowa
- owoce – u mnie jeżyny i winogrono bezpestkowe
500 ml mleka wlać do garnka, wsypać cukier, wymieszać i zagotować. Dodać esencję waniliową lub ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii. Do pozostałego mleka dodać żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować (by pozbyć się jakichkolwiek grudek) i wlać do gotującego się mleka. Energicznie mieszając ugotować budyń i ostudzić.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać partiami schłodzony budyń i opcjonalnie łyżkę alkoholu. Gotową masę budyniową podzielić na trzy części.
Formę o wym. 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie formy rozłożyć warstwę herbatników, następnie masę budyniową i znów – warstwę herbatników, masę budyniową, ostatnią warstwę herbatników i na koniec masę budyniową. Wierzch ciasta udekorować owocami. Włożyć do lodówki na około 30 minut.
Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Gotowe ciasto włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc – wtedy całkowicie stężeje i będzie się dobrze kroić.
Smacznego!
Brak komentarzy