„Zróbmy na obiad pulpeciki!” – powiedziała mama. Widząc, że ślęczę nad notatkami (wszak zaczął się na uczelni uwielbiany przez studentów okres zaliczeń i egzaminów) dodała „Pomogę Ci, jak wrócę do domu”. Ok, niech tak będzie. Zrobimy pulpeciki.
Studenci jednak mają bardzo ciekawą skłonność do zajmowania się w czasie sesji wszystkim, ale nie nauką. Niewiele myśląc, weszłam do kuchni i nie czekając na mamę, zrobiłam obiad sama. Pulpeciki z warzywnymi dodatkami. Pyszne i wbrew pozorom bardzo szybkie do przygotowania. A żeby mama nie poczuła wyrzutów sumienia, że odciągnęła córkę od ważnych notatek, zostawiłam w jej gestii przygotowanie sosu pieczarkowego. Podział obowiązków zachowany 😉
Składniki (ok.12 pulpecików):
- 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 por (tylko biała część)
- 2 łyżki masła
- 5 pieczarek
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/4 szklanki bułki tartej
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, oregano – do smaku
- 1 łyżka oleju
Brak komentarzy