Bez cukru/ Trufelki/ Zdrowe słodkości

Domowe fit michałki

Domowe fit michałki z masłem orzechowym i mąką kokosową to świetna alternatywa sklepowych cukierków. I chociaż sama jestem zdania, że nie ma co na siłę wymyślać zamienników tradycyjnych słodyczy, ten przepis naprawdę spełnił moje oczekiwania. Nie będę oszukiwać, że jest to 100 % kopia Michałków (umówmy się, te oryginalne są niezastąpione), ale jednak wersja bez cukru i bez zbędnych dodatków może być przydatna, zwłaszcza kiedy mamy ochotę na.. jeszcze jednego cukierka 😉 Ich przygotowanie jest błyskawiczne i w takim samym tempie znikają z lodówki. Do mojej wersji użyłam odżywki białkowej, jednak można ją pominąć.



Składniki na ok. 6 szt:
2 kopiaste łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
3 łyżki mąki kokosowej
3 łyżki czekoladowej odżywki białkowej*
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Polewa:
50 g gorzkiej czekolady
3 łyżki mleka

*odżywkę można zastąpić 1 łyżeczką kakao zmieszaną z 1 łyżką zmielonego na pył ksylitolu

Masło orzechowe wymieszać z mąką kokosową, jogurtem i odżywką. Z masy uformować niewielkie cukierki, schłodzić je w lodówce przez około 30 minut.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. W tak przygotowanej polewie zanurzać schłodzone cukierki i odkładać na talerz. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia polewy.

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    A
    6 października 2018 at 10:52

    A jeśli nie mam mąki kokosowej?

    • Reply
      Planeta Smaku
      6 października 2018 at 13:48

      Można zastąpić zmielonymi orzechami w takiej samej ilości 🙂

      • Reply
        A
        6 października 2018 at 15:51

        Na prawdę? Nie wiedziałam. dziekuję . A jakie orzechy? Fistaszki? A może inne sprawdzą się lepiej? 😉

        • Reply
          Planeta Smaku
          6 października 2018 at 16:00

          Myślę, że sprawdzą się fistaszki albo migdały. Trzeba tylko kontrolować gęstość masy – być może trzeba będzie dodać mniej jogurtu. Masa nie powinna być zbyt klejąca.
          Pozdrawiam 🙂

    Skomentuj