Ciasta/ Ciasta z kremem/ Desery/ Torty

Rustykalny tort z kremem mascarpone i galaretką z owoców leśnych

Rustykalny tort z kremem mascarpone – takie ciasto chodziło mi po głowie już od dawna. Czekałam jednak na wyjątkową okazję, w którą owy tort wpasowałby się najlepiej. W końcu nadszedł dzień wieczoru panieńskiego mojej siostry i pomyślałam – robię! Puszyste, biszkoptowe blaty przełożone lekkim kremem mascarpone i galaretką z owoców leśnych tworzą niesamowicie spójną kompozycję. Lekką, nieprzesłodzoną, po prostu pyszną! Dekoracja ze świeżych kwiatów okazała się również bardzo trafiona. To był mój pierwszy rustykalny tort i z przyjemnością będę wracać do tego przepisu.

Niestety, nie udało mi się zrobić zdjęć przekroju, ale poszczególne warstwy ciasta są dobrze widoczne – na tym polega piękno tego tortu 🙂 Poniżej możecie też zobaczyć, jak prezentował się wśród innych przekąsek, które przygotowałam na wieczór panieński. Myślę, że to był dobry wybór na tę okazję!

tort rustykalny

tort na wieczor panienski
Składniki:

Biszkopt:

5 jajek

1/2 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki pszennej

2 łyżki proszku budyniowego o smaku śmietankowym (bez cukru) lub mąki ziemniaczanej

szczypta soli

Krem:

250 g mascarpone

400 ml śmietany 30%

1 tabliczka białej czekolady

1 opakowanie śmietan-fixu

Galaretka:

1 szklanka mrożonych jeżyn

1 szklanka mrożonych malin

2 galaretki o smaku owoców leśnych

1 szklanka wrzątku

Poncz:

50 ml amaretto

100 ml wody

Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier w trakcie ubijania. Do piany dodawać po jednym żółtku, zmniejszyć obroty miksera i zmiksować tylko do połączenia składników. Wyłączyć mikser. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, partiami dodawać do masy jajecznej i mieszać łopatką, delikatnie, by zachować puszystą strukturę ciasta. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (prostokątną, o wym. 30 x 25 cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika (160 stopni) i piec przez około 25-30 minut. Całkowicie wystudzić.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić. Mascarpone ubić krótko mikserem, dodać roztopioną czekoladę i wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem śmietan-fixu. Ubitą śmietanę dodawać partiami do mascarpone, mieszając delikatnie szpatułką do połączenia składników i uzyskania puszystego kremu.

Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody. Dodać mrożone owoce i wymieszać. Galaretka bardzo szybko zacznie tężeć.

Ostudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszą z nich ułożyć na paterze, naponczować. Wyłożyć 1/4 kremu, wylać 1/2 tężejącej galaretki. Przykryć kolejnym blatem biszkoptu, naponczować, wyłożyć kolejną 1/4 kremu, przykryć pozostałą galaretką i ponownie ułożyć 1/4 kremu. Na wierzch ułożyć biszkopt i rozsmarować na nim pozostały krem, wyrównując powierzchnię. Boki pozostawić bez kremu.

Tort wstawić do lodówki. Udekorować wg uznania – użyłam w tym celu świeżych kwiatów.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj