Babeczki bez mąki i cukru? Do tego czekoladowe, ciężkie, idealnie wilgotne – smakujące jak pyszne brownies? To możliwe, jeśli do ciasta dodamy ciecierzycę, banana i sok jabłkowy. Gwarantuję, że nikt nie domyśli się, że sprawcą fantastycznej struktury babeczek jest roślina strączkowa 🙂 Do tego garść płatków owsianych, nieco masła orzechowego i zdrowa słodycz gotowa!
Składniki na 6 sztuk:
- 1 szklanka ciecierzycy z puszki
- 3 łyżki kakao
- szczypta cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek płatków owsianych
- 100 ml świeżego soku jabłkowego Marwit
- 1 banan
- 1 jajko
- 3 łyżki miodu lub syropu z agawy
- 2 łyżki masła orzechowego
- Polewa:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki mleka
Ciecierzycę przepłukać na sicie i odsączyć. Za pomocą blendera zmiksować na bardzo gładką, jednolitą masę, w czasie miksowania dodając sok jabłkowy. Dodać kakao, cynamon, proszek do pieczenia, płatki owsiane, banana, miód i masło orzechowe i jeszcze raz zblendować, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Wbić jajko i zmiksować. Masę przelać do silikonowych foremek na muffinki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30 minut. Ostudzić całkowicie.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Wystudzone babeczki udekorować polewą i wstawić do lodówki, by czekolada stężała. Udekorować miętą i wiórkami czekolady.
Smacznego!
3 komentarze
Majka
4 stycznia 2021 at 16:30Dałam masło słonecznikowe a polewę zrobiłam z kakao, oleju kokosowego i syropu z agawy, reszta bez zmian. Wyszło pysznie 😍
Majka
4 stycznia 2021 at 16:32Dałam masło słonecznikowe, polewę zrobiłam z kakao, oleju kokosowego i syropu z agawy, dłużej piekłam i wyszło pysznie 😍
Planeta Smaku
4 stycznia 2021 at 18:29Fajne modyfikacje! Dziękuję za komentarz 🙂