Zdrowe słodkości/ Zdrowe wypieki

Zdrowa słodycz: babeczki brownie z ciecierzycy

Babeczki bez mąki i cukru? Do tego czekoladowe, ciężkie, idealnie wilgotne – smakujące jak pyszne brownies? To możliwe, jeśli do ciasta dodamy ciecierzycę, banana i sok jabłkowy. Gwarantuję, że nikt nie domyśli się, że sprawcą fantastycznej struktury babeczek jest roślina strączkowa 🙂 Do tego garść płatków owsianych, nieco masła orzechowego i zdrowa słodycz gotowa!


Składniki na 6 sztuk:

  • 1 szklanka ciecierzycy z puszki
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 100 ml świeżego soku jabłkowego Marwit
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 3 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • Polewa:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki mleka
Ciecierzycę przepłukać na sicie i odsączyć. Za pomocą blendera zmiksować na bardzo gładką, jednolitą masę, w czasie miksowania dodając sok jabłkowy. Dodać kakao, cynamon, proszek do pieczenia, płatki owsiane, banana, miód i masło orzechowe i jeszcze raz zblendować, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Wbić jajko i zmiksować. Masę przelać do silikonowych foremek na muffinki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30 minut. Ostudzić całkowicie.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Wystudzone babeczki udekorować polewą i wstawić do lodówki, by czekolada stężała. Udekorować miętą i wiórkami czekolady. 
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj