Jak zrobić domowe mleko owsiane? Odpowiedź brzmi: banalnie prosto! Jedyne, czego potrzebujemy, to płatki owsiane i woda. Przyda się także blender (używam kielichowego, jest wygodniejszy, ale blender ręczny też da radę) oraz gaza, przez którą „wyciśniemy” nasze mleko. Domowe mleko owsiane jest bardzo delikatne i smaczne. Idealnie sprawdza się w koktajlach i smoothie, kawie, w różnego rodzaju kremach czy… owsiance 😉 Zachęcam Was do samodzielnego przygotowania takiego mleka roślinnego. Wychodzi o wiele, wieeele taniej niż te sklepowe, a do tego mamy kontrolę nad jego składem.
Składniki na ok. 750 ml mleka:
- 60 g płatków owsianych (górskich)
- 750ml (3 szklanki) wody*
- szczypta soli
- opcjonalnie: 1/2 łyżeczki brązowego cukru lub miodu
*przegotowanej i ostudzonej, przefiltrowanej lub źródlanej z butelki
Płatki zalać wodą (może być taka z kranu) i odstawić do namoczenia na około 4-6 godzin (lub na noc). Po tym czasie odlać wodę, a namoczone płatki umieścić w blenderze. Wlać 2 szklanki wody i zmiksować, aż płatki się rozdrobnią. Dodać pozostałą wodę oraz szczyptę soli i cukier, ponownie zmiksować. Mleko przecedzić przez sitko wyłożone gazą lub pieluchą tetrową i mocno odcisnąć. Powstały płyn – mleko owsiane – przelać do szklanej butelki. Przechowywać w lodówce do 3 dni.
PS owsianą pulpę, która pozostanie po odciśnięciu mleka, można wykorzystać do jogurtu lub np. owsianych ciasteczek. Można też zrobić sobie świetną maseczkę owsianą, która rewelacyjnie nawilża skórę i jednocześnie jest jak delikatny peeling 🙂
Na zdjęciu widać osad na dole butelki, który jest normalnym zjawiskiem – przed użyciem należy mleko wstrząsnąć, żeby dokładnie je wymieszać:)
Zobacz też przepisy na pozostałe mleka roślinne, które możesz zrobić w domu:
Brak komentarzy