Na facebooku wspominałam ostatnio, że ze względów zdrowotnych przez jakiś czas towarzyszyć mi będzie dieta lekkostrawna. I choć od zawsze odżywiałam się raczej lekko i zdrowo, konieczne były modyfikacje mojego dotychczasowego jadłospisu. Na jakiś czas odkładam więc patelnię i zaprzyjaźniam się mocniej z piekarnikiem:)
Dzisiejszy przepis to moja pierwsza próba ze ściśle lekkostrawnym menu. Kotleciki drobiowe z cukinią pieczone w piekarniku wyszły zaskakująco smacznie. Podałam je z sosem pomidorowym oraz ryżem. Jakby na to nie patrzeć, mamy kurczak i ryż – niby lekkostrawnie, a jednak jest moc 😉
Składniki na ok. 14 szt. (jak na zdjęciu)
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki ryżowej (można zastąpić pszenną)
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżeczka oleju
- po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, suszonego oregano, kurkumy, słodkiej papryki i pieprzu
- ok.1 łyżeczka soli
Cukinię umyć i zetrzeć ze skórą na tarce o drobnych oczkach. Ostawić na chwilę, by puściła wodę.
Mięso kurczaka umyć, usunąć wszelkie błonki i chrząstki. Pokroić z grubsza w kostkę, a następnie zmielić pulsacyjnie przy użyciu malaksera. Cukinię odsączyć, dodać do zmielonego mięsa wraz z jajkiem, olejem, mąką, płatkami i przyprawami. Dokładnie wymieszać ręką (masa może być luźna, ale bez obaw, zetnie się w piekarniku).
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować niewielkie kulki, ułożyć na blaszce i lekko spłaszczać ręką. Piec około 25-30 min, do lekkiego zrumienienia kotletów.
Podawać z ryżem i sosem pomidorowym (lub innymi ulubionymi dodatkami)
Smacznego!
Brak komentarzy