Letnia wersja tradycyjnego ciasta Fale Dunaju. Zamiast ciężkiego, budyniowego kremu i polewy czekoladowej zastosowałam warstwę jogurtowo-serową, a całość polałam galaretką. Wyszło orzeźwiająco i lekko – w sam raz na upały. Na blogu możecie też znaleźć tradycyjną wersję ciasta z jabłkami.Obie pyszne i efektowne, zachęcam do zrobienia!
Przepis na ciasto: Moje Wypieki, pomysł na krem i galaretkę własny
Składniki:
Ciasto:
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 150 ml oleju
- 150 ml mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
- 1 szklanka wydrylowanych wiśni
- 1 łyżeczka żelatyny (z czubkiem)
- 50 ml mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 200 g twarogu zmielonego dwu- lub trzykrotnie
- 150 g serka homogenizowanego waniliowego
- 180 g jogurtu naturalnego
- Ponadto: 2 opakowania galaretki wiśniowej
Składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka i nadal ubijać. Po ubiciu wlewać powoli olej i nadal ubijać.
Przesianą mąkę na przemian z mlekiem dodawać do ciasta, mieszając delikatnie szpatułką, do połączenia. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać przesiane kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać.
Na blaszkę o wymiarach 33 x 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć jasne ciasto, na górę wyłożyć ciasto z kakao, na wierzch wiśnie. Owoce opadną na dno podczas pieczenia, tworząc charakterystyczny wzorek fali.
Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
Brak komentarzy