Ciasta/ Ciasta z kremem

Fale dunaju z kremem jogurtowym i galaretką

Letnia wersja tradycyjnego ciasta Fale Dunaju. Zamiast ciężkiego, budyniowego kremu i polewy czekoladowej zastosowałam warstwę jogurtowo-serową, a całość polałam galaretką. Wyszło orzeźwiająco i lekko – w sam raz na upały. Na blogu możecie też znaleźć tradycyjną wersję ciasta z jabłkami.Obie pyszne i efektowne, zachęcam do zrobienia!

Przepis na ciasto: Moje Wypieki, pomysł na krem i galaretkę własny

Składniki:

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 150 g cukru 
  • 150 ml oleju 
  • 150 ml mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 1 szklanka wydrylowanych wiśni 
Warstwa jogurtowa:
  • 1 łyżeczka żelatyny (z czubkiem)
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 200 g twarogu zmielonego dwu- lub trzykrotnie
  • 150 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • Ponadto: 2 opakowania galaretki wiśniowej

Składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, odłożyć.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka i nadal ubijać. Po ubiciu wlewać powoli olej i nadal ubijać.

Przesianą mąkę na przemian z mlekiem dodawać do ciasta, mieszając delikatnie szpatułką, do połączenia. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać przesiane kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać.

Na blaszkę o wymiarach 33 x 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć jasne ciasto, na górę wyłożyć ciasto z kakao, na wierzch wiśnie. Owoce opadną na dno podczas pieczenia, tworząc charakterystyczny wzorek fali.

Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia.
Przygotować krem: mleko podgrzać z cukrem. Do gorącego wsypać żelatynę i intensywnie mieszać, aż do jej całkowitego rozpuszczenia.Odstawić do ostudzenia i lekkiego stężenia.
W wysokim naczyniu zmiksować ze sobą zmielony twaróg, jogurt i serek waniliowy. Pod koniec miksowania dodać tężejącą żelatynę rozpuszczoną w mleku. Tak przygotowany krem wyłożyć na ostudzone ciasto. Na krem wyłożyć tężejącą galaretkę (ważne, żeby nie była lejąca – w takim przypadku wsiąknie w ciasto zamiast utrzymać się na powierzchni). Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około 2 godziny, by galaretka dobrze stężała. 
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj