Bez kategorii

Sernik pomarańczowy z piernikowym spodem i polewą

Chociaż ostatnio zrobiłam te mini serniczki, nie zaspokoiły one mojej ochoty na prawdziwy, kremowy, świąteczny sernik. Postanowiłam więc stworzyć pełnowymiarowe ciasto, z pełnowymiarowego wiaderka sera 😉 I wreszcie… wreszcie moje pragnienie zostało w pełni zaspokojone. To jeden z najlepszych serników, jakie do tej pory upiekłam. Łączy wszystko to, co lubię, a w dodatku dobrze się prezentuje i bezproblemowo kroi. Autorka bloga Gotuję, bo lubię, miała rację nazywając go “asem z rękawa na tegoroczne święta”. Jest idealny, koniecznie do zrobienia!

Sernik powstał z kompilacji dwóch przepisów: spód z Kwestii Smaku, masa serowa z bloga Gotuję, bo lubię. A polewę dodałam od siebie.




Składniki:

Spód:
65 g ciemnej czekolady
65 g miękkiego masła
50 g drobnego cukru
1 jajko
40 g mąki (4 łyżki)
1 łyżka przyprawy piernikowej Kamis

dodatkowo, użyłam przyprawy do dań słodkich Kamis


Masa serowa:
750 g sera twarogowego (z wiaderka)
250 g gęstej śmietany 18%

5 dużych jajek
1 szklanka cukru (u mnie niepełna)
1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
1 budyń waniliowy bez cukru


Spód: Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Czekoladę połamać na kostki, roztopić, ostudzić (ma być lekko ciepła). Masło ucierać z cukrem aż będzie puszyste (około 5 – 7 minut). W innej miseczce ubić na pianę jajko (piana nie musi być sztywna). Połączyć wszystkie składniki delikatnie mieszając (szpatułką lub łyżką): utarte masło z roztopioną czekoladą, następnie z przesianą mąką i przyprawą piernikową, a na koniec z ubitym jajkiem. 


Masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez około 8 – 10 minut (ciasto ma być miękkie i sprężyste, ale na wierzchu ma pojawić się skorupka, która zabezpieczy zapadnięcie się spodu pod ciężarem masy serowej), wyjąć z piekarnika. 

Sernik: Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy jednocześnie w misie miksera i miksujemy około 30 sekund na średnich obrotach – tylko do chwili połączenia się składników. Masę serową wylewamy na spód brownie i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pod kratkę na której stoi sernik wstawiamy niskie naczynie, do którego wlewamy szklankę gorącej wody. Pieczemy około 60-70 minut. Sernik przed krojeniem studzimy w lodówce całą noc. 

Następnego dnia zrobić polewę:
w garnuszku roztopić 2 łyżki masła/margaryny, dodać 3 łyżeczki cukru, podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dodać 2 łyżeczki kakao i 2 łyżki śmietanki kremówki. Wymieszać, zagotować. Zestawić z ognia i ostudzić. Polać nią sernik.


Brak komentarzy

Skomentuj