Ciasta/ Ciasta kruche

Kruche ciasto z rabarbarem i waniliową pianką

Odkryłam, że potrafię już piec ciasta, bez wcześniejszego zerkania do proporcji. Kiedyś nie wyobrażałam sobie, że będę mogła odmierzać mąkę „na oko” – teraz to już u mnie norma. Potrafię, szczególnie przy ciastach, które bardzo dobrze znam. Kruche z pewnością do takich ciast należy.
To jeden z tych przepisów, które są na tyle uniwersalne, że z każdymi owocami zdadzą egzamin. Warto go zapamiętać i wielokrotnie powtarzać w sezonie – trening czyni mistrza! A bliscy na pewno też się ucieszą, bo to ciasto jest po prostu pyszne.

Inspirowałam się przepisem z Moich Wypieków

Składniki:

Kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
250g zimnego masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Waniliowa pianka:
5 białek
3/4 szklanki cukru
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
2 opakowania budyniu waniliowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/3 szklanki oleju

Ponadto:

800 g rabarbaru
2 łyżki cukru 

cukier puder do posypania ciasta

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść szybko na stolnicy lub w malakserze. Podzielić na 2 części – jedna ma być trochę większa od drugiej, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić (ciasto musi być w zamrażarce minimum 1 godzinę).

Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Białka ubić na sztywno, stopniowo wsypywać cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Rabarbar dokładnie umyć i obrać. Pokroić w niewielkie kawałki. Wyłożyć na upieczony spód, posypać cukrem. Na wierch ułożyć budyniową piankę.  Na to zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. 

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 – 40 minut. Upieczone ciasto oprószyć cukrem pudrem.



W sezonie polecam też wersję ze śliwkami



Wpis dodaję do akcji

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj