Odkryłam, że potrafię już piec ciasta, bez wcześniejszego zerkania do proporcji. Kiedyś nie wyobrażałam sobie, że będę mogła odmierzać mąkę „na oko” – teraz to już u mnie norma. Potrafię, szczególnie przy ciastach, które bardzo dobrze znam. Kruche z pewnością do takich ciast należy.
To jeden z tych przepisów, które są na tyle uniwersalne, że z każdymi owocami zdadzą egzamin. Warto go zapamiętać i wielokrotnie powtarzać w sezonie – trening czyni mistrza! A bliscy na pewno też się ucieszą, bo to ciasto jest po prostu pyszne.
Inspirowałam się przepisem z Moich Wypieków
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
250g zimnego masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
5 białek
3/4 szklanki cukru
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
2 opakowania budyniu waniliowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/3 szklanki oleju
Ponadto:
cukier puder do posypania ciasta
Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 – 40 minut. Upieczone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy