Ciasta/ Ciasta kruche/ Ciasta z jabłkami

Pomarańczowa szarlotka z kratką

Mamy już połowę listopada (o rany, kiedy to zleciało?!), a za oknem wciąż można dostrzec kolorowe liście, promienie słońca i przyjemną dla ciała temperaturę. Jak to dobrze, że nie schowałam jeszcze głęboko trampek, a ulubioną chustę mogę ciągle owijać wokół szyi, nie zastępując jej grubym szalem.W telewizji usłyszałam wypowiedź meteorologa, który mówił, że zimy z prawdziwego zdarzenia może w tym roku nie być. I nie wiem, czy to dobra informacja – mimo, że jestem zdecydowanie ciepłolubna, wszystko ma swój urok. Czerwony od mrozu nos, skrzypiące buty, mokre od śniegu rękawiczki… Ciekawa jestem, jak szybko zmieni się pogoda i znów będę przeklinać na przemarznięte dłonie.

Ale na razie cieszę się z tej późnej, wyjątkowo przyjaznej jesieni. Piekę jesienne ciasto z nutą słonecznej pomarańczy. Odzwierciedlam to, co widzę za oknem. I takie wypieki smakują najlepiej.
Składniki:
  • Ciasto:
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka skórki startej z dobrze wyparzonej pomarańczy
  • 100 g cukru pudru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Jabłka:
  • 2 kg jabłek (najlepsze będą szare renety)
  • 1 pomarańcza
  • ok. 1/2 szklanki cukru (lub do smaku)
  • kilka goździków
  • cynamon
  • cukier puder do posypania
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Zrobić w niej dołek, dodać cukier i szczyptę soli oraz skórkę z pomarańczy. Posiekać nożem z chłodnym masłem, aż powstanie kruszonka. Wbić jajka i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części (jedna troszkę  większa od drugiej) i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
W tym czasie przygotować jabłka:
Jabłka obrać, pokroić w nieduże kawałki. Przełożyć je do dużego garnka lub rondla i postawić na małym ogniu. Dodać cukier, goździki i cynamon. Pomarańczę sparzyć, zetrzeć z niej skórkę (tylko pomarańczową część) i wycisnąć sok, dodać do jabłek. Mieszając często, doprowadzić do prawie całkowitego rozprażenia jabłek (mogą zostać niewielkie kawałki). Zestawić z ognia.
Formę na tartę o średnicy 28 cm wysmarować masłem i obsypać mąką. Większą część ciasta rozwałkować na grubość ok. 0,5cm i wyłożyć nią dno i boki formy. Dobrze docisnąć. Nakłuć widelcem w kilku miejscach i podpiec przez około 15 minut w 180 stopniach.
Drugą część ciasta rozwałkować na cienki placek. Za pomocą radełka lub noża wyciąć z niej paski o równej grubości. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka i przykryć je paskami ciasta, tworząc kratkę. Wystające końce pasków przyciąć. Wstawić szarlotkę do piekarnika na około 30 minut, aż będzie złotobrązowa. Posypać cukrem pudrem. 
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj