Mamy już połowę listopada (o rany, kiedy to zleciało?!), a za oknem wciąż można dostrzec kolorowe liście, promienie słońca i przyjemną dla ciała temperaturę. Jak to dobrze, że nie schowałam jeszcze głęboko trampek, a ulubioną chustę mogę ciągle owijać wokół szyi, nie zastępując jej grubym szalem.W telewizji usłyszałam wypowiedź meteorologa, który mówił, że zimy z prawdziwego zdarzenia może w tym roku nie być. I nie wiem, czy to dobra informacja – mimo, że jestem zdecydowanie ciepłolubna, wszystko ma swój urok. Czerwony od mrozu nos, skrzypiące buty, mokre od śniegu rękawiczki… Ciekawa jestem, jak szybko zmieni się pogoda i znów będę przeklinać na przemarznięte dłonie.
Ale na razie cieszę się z tej późnej, wyjątkowo przyjaznej jesieni. Piekę jesienne ciasto z nutą słonecznej pomarańczy. Odzwierciedlam to, co widzę za oknem. I takie wypieki smakują najlepiej.
Składniki:
- Ciasto:
- 200 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżka skórki startej z dobrze wyparzonej pomarańczy
- 100 g cukru pudru
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Jabłka:
- 2 kg jabłek (najlepsze będą szare renety)
- 1 pomarańcza
- ok. 1/2 szklanki cukru (lub do smaku)
- kilka goździków
- cynamon
- cukier puder do posypania
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Zrobić w niej dołek, dodać cukier i szczyptę soli oraz skórkę z pomarańczy. Posiekać nożem z chłodnym masłem, aż powstanie kruszonka. Wbić jajka i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części (jedna troszkę większa od drugiej) i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
W tym czasie przygotować jabłka:
Jabłka obrać, pokroić w nieduże kawałki. Przełożyć je do dużego garnka lub rondla i postawić na małym ogniu. Dodać cukier, goździki i cynamon. Pomarańczę sparzyć, zetrzeć z niej skórkę (tylko pomarańczową część) i wycisnąć sok, dodać do jabłek. Mieszając często, doprowadzić do prawie całkowitego rozprażenia jabłek (mogą zostać niewielkie kawałki). Zestawić z ognia.
Formę na tartę o średnicy 28 cm wysmarować masłem i obsypać mąką. Większą część ciasta rozwałkować na grubość ok. 0,5cm i wyłożyć nią dno i boki formy. Dobrze docisnąć. Nakłuć widelcem w kilku miejscach i podpiec przez około 15 minut w 180 stopniach.
Drugą część ciasta rozwałkować na cienki placek. Za pomocą radełka lub noża wyciąć z niej paski o równej grubości. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka i przykryć je paskami ciasta, tworząc kratkę. Wystające końce pasków przyciąć. Wstawić szarlotkę do piekarnika na około 30 minut, aż będzie złotobrązowa. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Post Views: 2 009
Brak komentarzy