Lubię włączać do mojego codziennego menu elementy zaczerpnięte z różnych stylów żywienia. Najczęściej są to potrawy wegetariańskie, trochę rzadziej wegańskie. Czasem eksperymentuję z kuchnią bez glutenu. I chociaż nie potrafiłabym chyba całkowicie podporządkować się którejś z tych diet, to z uwielbieniem sprawdzam nowe smaki i połączenia.
Dziś zapraszam na bezglutenowe wrapy z dodatkiem mąki jaglanej. W środek zapakowałam warzywa i sos miodowo-musztardowy. Wyszło zdrowo, pysznie i sycąco!
Składniki (na ok.5 wrapów):
- Naleśniki:
- 120 g mąki jaglanej
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- 2 jajka
- 100 g mleka
- Nadzienie:
- opakowanie warzyw na patelnie
- ulubione przyprawy (u mnie sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie)
- 1 łyżka oliwy
- garść pestek dyni
- Sos:
- 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka miodu
Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać mąkę i sól, zmiksować. Dodać olej. Ciasto pozostawić na 10 minut, po czym usmażyć cienkie naleśniki.
Przygotować warzywa, smażąc je z dodatkiem oliwy i doprawiając ulubionymi przyprawami. Składniki sosu wymieszać ze sobą i odstawić.
Każdy naleśnik posmarować sosem, posypać pestkami dyni. Na każdy nałożyć porcję warzyw i zwinąć dość ciasno.
Brak komentarzy