Naleśniki/ Obiad

Bezglutenowe wrapy jaglane z warzywami

Lubię włączać do mojego codziennego menu elementy zaczerpnięte z różnych stylów żywienia. Najczęściej są to potrawy wegetariańskie, trochę rzadziej wegańskie. Czasem eksperymentuję z kuchnią bez glutenu. I chociaż nie potrafiłabym chyba całkowicie podporządkować się którejś z tych diet, to z uwielbieniem sprawdzam nowe smaki i połączenia.
Dziś zapraszam na bezglutenowe wrapy z dodatkiem mąki jaglanej. W środek zapakowałam warzywa i sos miodowo-musztardowy. Wyszło zdrowo, pysznie i sycąco!

Składniki (na ok.5 wrapów):

  • Naleśniki:
  • 120 g mąki jaglanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 2 jajka
  • 100 g mleka
  • Nadzienie:
  • opakowanie warzyw na patelnie
  • ulubione przyprawy (u mnie sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie)
  • 1 łyżka oliwy
  • garść pestek dyni
  • Sos:
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka miodu
Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać mąkę i sól, zmiksować. Dodać olej. Ciasto pozostawić na 10 minut, po czym usmażyć cienkie naleśniki. 
Przygotować warzywa, smażąc je z dodatkiem oliwy i doprawiając ulubionymi przyprawami. Składniki sosu wymieszać ze sobą i odstawić. 
Każdy naleśnik posmarować sosem, posypać pestkami dyni. Na każdy nałożyć porcję warzyw i zwinąć dość ciasno. 

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj