Chleb/ Pieczywo

Prosty chleb 100% pełnoziarnisty

Chyba nie ma prostszego sposobu na uzyskanie zdrowego, domowego pieczywa. Wystarczy mąka pełnoziarnista, odrobina drożdży i woda – czyli składniki, które pewnie większość osób ma w domu. Ziarna lub płatki owsiane? Zakładam, że też się znajdą. Wystarczy wszystko zmieszać, chwilę poczekać, a potem cieszyć się własnoręcznie upieczonym bochenkiem. Ten chleb jest bardzo prosty – zarówno w wykonaniu, jak i smaku.

Składniki na 1 bochenek:

  • 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 15 g drożdży świeżych
  • ok. 250 ml letniej wody
  • opcjonalnie: garść ulubionych ziaren do środka i do posypania chleba

Zrobić drożdżowy rozczyn: drożdże zalać odrobiną mleka, dodać cukier i wymieszać. Odstawić na 15 minut.
Mąkę wymieszać w misce z solą. Dodać drożdżowy rozczyn i wodę. Zagnieść elastyczne ciasto, uformować z niego kulę i odstawić na około 1 godzinę pod przykryciem.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i przełożyć do foremki (użyłam keksówki). Pozostawić na 30 minut do wyrastania.
Przed włożeniem chleba do piekarnika posmarować go wodą i posypać ziarnami (u mnie sezam). Piec przez około 30 minut, w 190 stopniach, aż do zezłocenia.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj