Bez kategorii

Twarogowe placuszki z karmelizowanym bananem

Czy myśleliście kiedyś o tym, co zrobić na śniadanie, by zaimponować komuś bliskiemu? By wywołać uśmiech na twarzy drugiej osoby i jak najlepiej trafić w jej upodobania smakowe? Jeśli odpowiedzieliście twierdząco, powinniście spróbować tych placuszków. Proste, a jednocześnie wykwintne. Dzięki karmelizowanym bananom wydają się być bardziej wytworne, niż zwyczajne naleśniki czy owsianka. A może chcecie dogodzić samemu sobie? Cokolwiek Wami kieruje, polecam gorąco ten przepis.

Składniki (na ok. 6 szt.)

  • 1 duży banan
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 125 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
Pół banana zblendować z twarogiem i miodem. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Wbić jajko i zmiksować. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, nakładać łyżką ciasto i formować okrągłe placuszki. Smażyć przez ok. 1 minutę z każdej strony, na rumiany kolor. Ułożyć na talerzu.
Na suchą patelnię wsypać cukier. Gdy zacznie się karmelizować, okrężnym ruchem rozprowadzić go po całej patelni. Pozostałą połówkę banana pokroić w plasterki, ułożyć na karmelu. Smażyć przez pół minuty, delikatnie przewracając owoce na drugą stronę. Ostrożnie udekorować nimi placuszki. Podawać od razu.
Smacznego!

Brak komentarzy

Skomentuj