Cukinia to nie tylko leczo czy dodatek do szaszłyków. Uwielbiam to warzywo za multum możliwości! Nie przesadzę mówiąc, że codziennie zjadam je w różnej konfiguracji – dodaję do placuszków na słodko, zapiekam w owsiance, podsmażam z innymi warzywami i mleczkiem kokosowym, tworząc rewelacyjne curry, robię z niej makaron… (więcej przepisów z cukinią w roli głównej znajdziecie tutaj). Jako, że mamy cukiniowy sezon, warto wypróbować coś nowego. Wykorzystałam więc okazję i stworzyłam chrupiące gofry z cukinią. Są pyszne! Idealnie sprawdzą się na zdrowe śniadanie. Jestem prawdziwą szczęściarą, bo cukinia rośnie mi na działce tuż obok pomidorowych krzaczków! Właśnie dlatego podałam je z sałatką z własnych pomidorów oraz z hummusem 🙂
Składniki na 3 gofry jak ze zdjęcia:
- 1 mała cukinia
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka kokosowego (może być też krowie)
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 3 łyżki mąki (u mnie owsiana; można użyć dowolnej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól i pieprz – do smaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka pesto bazyliowego
Cukinię umyć i osuszyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcisnąć nadmiar wody. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do cukinii. Wszystkie składniki na ciasto zmiksować (użyłam w tym celu blendera).
Gofrownicę rozgrzać i posmarować odrobiną oleju. Smażyć gofry wg wskazań urządzenia, aż będą lekko rumiane i chrupiące.
Podawać z ulubionymi dodatkami – u mnie hummus, pomidory, feta i oliwki.
Smacznego!
Sprawdź też inne przepisy na zdrowe gofry
Brak komentarzy