Kiedy wysoka temperatura nie zachęca do dodatkowego podgrzewania mieszkania za pomocą piekarnika, stawiam na desery bez pieczenia. Starając się korzystać z dobrodziejstw lata, przygotowałam pyszne ciasto z kremem jaglanym na owsiano-daktylowym spodzie. Krem jest pyszny, połączenie mleka kokosowego i wanilii sprawdza się rewelacyjnie. Deser przypomina trochę sernik na zimno – dobrze zmiksowana kasza jest tu zupełnie niewyczuwalna. To zdrowa i bardzo smaczna propozycja na deser bez nabiału (i bez dodatku cukru!).
Składniki:
Spód
1 szklanka suszonych daktyli
1,5 szklanki wody
1 szklanka płatków owsianych
1 łyżka ciemnego kakao
1 łyżka mąki kokosowej
szczypta soli
szczypta cynamonu
2 łyżki masła orzechowego
Krem jaglany
100 g kaszy jaglanej
200 ml mleka kokosowego
woda pozostała z daktyli
3 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/ ziarenka z 1/2 laski wanilii/ 1 opakowanie cukru wanilinowego*
Polewa
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka kokosowego
*wtedy należy zmniejszyć ilość ksylitolu do 2 łyżek
Ponadto: wieże owoce (u mnie borówki, brzoskwinia, winogrono)
Daktyle zalać wodą, zagotować i zdjąć z ognia. Odstawić na około 15 minut, po czym odcedzić (wodę pozostawić). Daktyle przełożyć do wysokiego naczynia lub malaksera. Zblendować z pozostałymi składnikami na spód. Powstałą masę przełożyć na blachę (u mnie kwadratowa o boku 22 cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na około godzinę.
W tym czasie przygotować krem jaglany.
Kaszę wsypać do rondelka i podprażyć na małym ogniu. Zalać wrzątkiem, przepłukać i odlać wodę. Ponownie zalać wodą pozostałą z odcedzenia daktyli oraz mlekiem kokosowym. Dodać ksylitol i wanilię (lub ekstrakt/ cukier waniliowy) i gotować na małym ogniu, aż kasza będzie bardzo miękka i wchłonie płyny. W razie potrzeby dolać więcej wody.
Gorącą kaszę zmiksować na gładki krem przy użyciu blendera. Ostudzić. Wyłożyć na schłodzony spód daktylowo-owsiany i wyrównać łyżką.Wstawić do lodówki na około pół godziny.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać mleko kokosowe i wymieszać. Ciasto udekorować owocami i polać polewą (kolejność według uznania – najpierw owoce lub czekolada). Schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny (najlepiej przez całą noc).
Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy