Nastał najpiękniejszy sezon – na straganach piętrzą się kolorowe owoce, ceny warzyw w końcu pozwalają na ich hurtowy zakup, a co najważniejsze – wszystkie te dobroci mają SMAK. Niepowtarzalny, wyjątkowy, prawdziwy. Warto więc wykorzystać okazję i próbować sezonowych owoców i warzyw w jak największych ilościach. Najpierw lubię nacieszyć się takimi prostymi smakami bez niepotrzebnych dodatków, później wykorzystuję wyobraźnię i eksperymentuję.
Kalafiorowe puree to jedno z moich ostatnich odkryć sezonu. Podałam je z roladkami drobiowymi, których nietypowego przygotowania nauczyłam się na warsztatach na tegorocznym festiwalu See Bloggers w Gdyni. Roladki z kurczaka przygotowane w ten sposób (najpierw gotowane, później obsmażone) są soczyste i idealnie miękkie. Puree z kalafioira jest kremowe i świetnie sprawdzi się jako zamiennik ziemniaków. Doskonały pomysł na niedzielny obiad.
Składniki:
Roladki z kurczaka:
- 2 piersi z kurczaka (pojedyncze)
- 2 garści liści jarmużu, pozbawione twardych części
- 1/2 czerwonej papryki
- 4 łyżki tartego żółtego sera (u mnie bursztyn)
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- świeże listki tymianku
- sól i pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
Puree z kalafiora:
- 1 główka kalafiora
- 1 l mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka soli
- pieprz
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka masła
Na patelni rozgrzać oliwę, poddusić jarmuż i przeciśnięty ząbek czosnku. Doprawić odrobiną soli.
Pierś z kurczaka naciąć wzdłuż, ale nie do końca – tak, by powstała kieszonka. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i skórką z cytryny. Do środka włożyć jarmuż, pokrojoną w paski paprykę (ok.2-3 paski na porcję) i po 1 łyżce sera. Zawinąć w folię spożywczą w formie ścisłego rulonika i gotować w wodzie o temp. 80 stopni przez 15 minut. W tym czasie przygotować puree.
Kalafiora umyć i podzielić na niewielkie różyczki. W garnku zagotować mleko z wodą i solą, dodać kalafiora i gotować do miękkości (ok. 15 minut). Pod koniec dodać łyżkę masła. Odsączyć, zostawiając płyn z gotowania w osobnym garnku. Jeszcze gorącego kalafiora zmiksować na gładkie puree, dodając kilka łyżek pozostawionego płynu oraz gałkę muszkatołową i pieprz.
Ugotowane roladki z kurczaka wyjąć z folii i podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy ze wszystkich stron, aż będą rumiane. Pokroić na połówki na ukos.
Na talerzu ułożyć puree z kalafiora, a na nim pokrojone roladki. Udekorować skórką otartą z cytryny. Dodatkowo do dekoracji można użyć pestek dyni i świeżych listków bazylii.
Smacznego!
Brak komentarzy