Placuszki/ Śniadanie

Placuszki pełnoziarniste z serkiem wiejskim

Kto by pomyślał, że pod koniec lipca będę jadła jeszcze świeże truskawki… Co prawda już nie polskie, lecz niemieckie, ale smakują wyjątkowo dobrze. Część zjadłam zwyczajnie, bez dodatków, część wykorzystałam w różnych przepisach. Odkryłam, że duet jagodowo-truskawkowy jest naprawdę pyszny. A dzisiejsze placuszki są tego doskonałym potwierdzeniem.

Przepis własny

Składniki (1 porcja – ok. 6 szt.):
3 łyżki mąki pełnoziarnistej
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 jajko
100g serka wiejskiego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
1 łyżka amarantusa z melasą
dodatkowo: ulubione owoce (u mnie jagody i truskawki)
odrobina oleju do smażenia

Żółtko zmiksować z serkiem, cukrem i jogurtem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i ew. amarantus. Białko ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do reszty ciasta. Wsypać dowolne owoce i wymieszać. Smażyć małe placuszki na małej ilości rozgrzanego oleju. Podawać z ulubionymi dodatkami.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj