Nowy miesiąc trzeba należycie przywitać. Najlepiej ciastem, wciąż letnim, wciąż sezonowym. Nic nie smakuje lepiej, jak kawałek lata zamknięty w takim lekkim deserze. Biszkopt z galaretką i owocami to dla mnie pozycja obowiązkowa, szczególnie teraz, kiedy wciąż można cieszyć się wakacyjną pogodą.
Inspirację znalazłam na blogu Domowe Wypieki.
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo wsypać cukier, dalej ubijając. Cały czas miksując, dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i wsypać przesiane i wymieszane mąki.
Blachę do pieczenia o wym. 25x30cm lub tortownicę o śr. 25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez ok. 20-25 minut. Upieczony biszkopt ostudzić całkowicie. Można przekroić na dwa blaty, jednak ja pozostałam przy jednej warstwie 😉
Masa jogurtowo-owocowa:
300g truskawek (mogą być też maliny)
garść jagód
5 łyżek cukru
5 listków
żelatyny (dostępna w sklepie
Skworcu)
200g śmietanki 36%
400g jogurtu naturalnego
2 galaretki truskawkowe
Truskawki umyć i odszypułkować. Połowę zmiksować razem z jagodami, cukrem i jogurtem. Resztę zachować do dekoracji.
Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać ją w rondelku i mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Dodać dwie łyżki jogurtu z truskawkami i wymieszać, a następnie dodać do reszty jogurtu. Wstawić na chwilę do lodówki, aż zacznie tężeć.
Śmietanę ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z tężejącą masą jogurtową.
Gotową masę wyłożyć na biszkopt. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
W tym czasie przygotować galaretki, rozpuszczając je w 700ml wrzącej wody. Tężejącą galaretką wylać na ciasto, udekorować pozostałymi owocami. Ciasto ponownie wstawić do lodówki, na kilka godzin, by całkowicie stężało.
Smacznego!
Post Views: 2 298
Brak komentarzy