Sałatki

Kolorowa sałatka na szpinakowym spodzie

Jeśli szukacie pomysłu na niebanalną sałatkę, spodoba Wam się dzisiejszy przepis. Kolorowa sałatka na szpinakowym spodzie to pyszna i pomysłowa propozycja. Wyglądem przypomina bardziej wytrawny tort, a różnokolorowe warstwy dobrze ze sobą współgrają. Będzie idealna na wiosenne spotkania z rodziną czy znajomymi!
 

 
 
 Kolorowa sałatka na szpinakowym spodzie
Składniki:
 
Szpinakowy spód:
200 g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
3 jajka
¼ szklanki oleju
3 łyżki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
Na sałatkę:
1 pierś z kurczaka
1 ząbek czosnku
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
½ cebuli
3 łyżki startego parmezanu
2 połówki papryki konserwowej
½ słoika (ok. 150 g) suszonych pomidorów
1 por (tylko jasna część)
4 jajka
3 łyżki majonezu
2/3 szklanki jogurtu greckiego
ok. pół szklanki czarnych oliwek
sól, pieprz
szczypiorek
ulubione kiełki
Szpinak rozmrozić w rondlu, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dusić pod przykryciem przez kilka minut, odparować wodę i całkowicie ostudzić. Odcisnąć nadmiar płynu na sicie, przełożyć szpinak do miski i zblendować ręcznym blenderem na gładką masę.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka przełożyć do szpinaku, dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej, sól i pieprz. Zmiksować. Do masy przełożyć ubitą pianę z białek i wymieszać delikatnie za pomocą łopatki. Tak przygotowane ciasto przełożyć na blachę (20×20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20 minut. Upieczone ciasto ostudzić.
Jajka ugotować na twardo. Obrać i oddzielić białko od żółtka. Białka zetrzeć do jednej, a żółtka do innej miski.
Majonez wymieszać z jogurtem.
Pierś z kurczaka umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz dużą szczyptę soli. Mięso gotować przez około 15 minut, po czym wyjąć z wody i ostudzić. Cebulkę drobno pokroić, usmażyć na złoty kolor na patelni z rozgrzanym masłem, pod koniec dodając na patelnię także rozgnieciony czosnek. Pierś z kurczaka rozdrobnić widelcem, przełożyć do blendera z cebulką i czosnkiem, dodać sól, pieprz, parmezan, 2 łyżki sosu jogurtowego i zmiksować na w miarę gładką pastę.
Pora dokładnie umyć, pokroić w półplasterki i podsmażyć na 1 łyżeczce masła. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.
Paprykę, oliwki i suszone pomidory drobno pokroić.
Na ostudzony spód szpinakowy wyłożyć pastę z kurczaka. Na to wyłożyć kolejno: podsmażonego pora, połowę sosu jogurtowego, paprykę, suszone pomidory, oliwki, starte białka jaj, pozostały sos i starte żółtka. Sałatkę posypać szczypiorkiem i udekorować kiełkami. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny przed podaniem.

 

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj