Inne przekąski/ Pierogi/ Przekąski/ Wege

Pieczone pierożki kukurydziane z soczewicą i warzywami

Sezon jedzenia na świeżym powietrzu w tym roku zaczął się wyjątkowo wcześnie. Co zabrać ze sobą na piknik albo garden party? Obok sałatki, szaszłyków czy kanapek świetnie sprawdzą się także pieczone pierogi z soczewicą. Świetnie się prezentują, są łatwe w transporcie, są bardzo smaczne i sycące. Warto zabrać do nich różne sosy, np. jogurtowo-czosnkowy lub pomidorowy. Mąka kukurydziana, której użyłam do ciasta, sprawia, że pierogi są lekko kruche i mają piękny kolor.

 Bazowałam na przepisie znalezionym na blogu Vegazone, jednak przerobiłam go na wersję z mąką kukurydzianą, a farsz zrobiłam własnym sposobem. Z podanej porcji wychodzi naprawdę sporo pierogów (ok. 35), można więc spróbować upiec połowę porcji.

Składniki (ok. 35 szt.):

ciasto na pierogi

  • 200 ml kefiru/ maślanki/ jogurtu naturalnego
  • 50 ml oleju
  • 1 jajko
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 7 g drożdży suchych
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry
Do posypania:

  • czarnuszka, pestki dyni i słonecznika
  • 1 jajko (roztrzepane)
Farsz:

  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 cukinii
  • 1 średnia cebula
  • 4 suszone pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka oleju rzepakowego
  • po 1/2 łyżeczki łyżeczki kminu rzymskiego, słodkiej papryki i oregano
  • sól i pieprz do smaku
Mąki przesiewamy do dużej miski. Łączymy z drożdżami, cukrem i przyprawami. Jajko, olej i kefir roztrzepujemy, dodajemy do miski i zagniatamy gładkie ciasto (przez około 10 minut), aż zacznie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na minimum 1,5 godz.

W międzyczasie przygotowujemy farsz:
Seler, paprykę i cukinię myjemy i kroimy w drobną kostkę.
Soczewicę płuczemy i zalewamy świeżą wodą. Gotujemy na małym ogniu, dodając szczyptę soli przez około 10 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, na którym podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy posiekane chilli i pozostałe warzywa: posiekane suszone pomidory, seler, paprykę i cukinię. Smażymy przez kilka minut, aż warzywa zmiękną. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Na koniec na patelnię dodajemy ugotowaną soczewicę i wszystko razem smażymy jeszcze przez około 30 sekund. Studzimy.
Uwaga: farsz powinien być dobrze doprawiony, ponieważ w połączeniu ciastem straci na wyrazistości.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i wałkujemy na placek o grubości 4-5 milimetrów. Wykrywamy koła (użyłam większej szklanki). Na każdym z nich kładziemy łyżkę farszu i sklejamy bardzo dokładnie brzegi pieroga. Gotowe pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem i pozostawiamy do wyrośnięcia przez około 15 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Smarujemy pierogi roztrzepanym jajkiem, posypujemy ulubionymi ziarnami lub pestkami i pieczemy około 20 minut, aż skórka się zrumieni.

Pierogi najlepiej podawać z dipem jogurtowo-czosnkowym lub sosem pomidorowym.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj