Ciasta czekoladowe/ Ciasta z jabłkami

Ciasta w słoiczku. Szarlotka i murzynek

Potrzeba matką wynalazków. To przysłowie powoli staje się moim mottem.
Na gwałt potrzebuję kokilek do zapiekania. Bo następnym razem wymyślę coś, co może okazać się niebezpieczne…;)
Tak było tym razem. Wymyśliłam sobie małe, pieczone w pojedynczych porcjach szarlotki. Takie akurat dla jednej osoby. Tyle że.. oprócz formy do muffinek nie posiadam odpowiednich naczyń. 
Postanowiłam więc, że zrobię ciasta w słoikach. I tak też uczyniłam.
Jeszcze nigdy nie drżałam tak przy pieczeniu. „Módl się, żeby mi nie rozwaliło piekarnika” – napisałam w smsie do chłopaka. Z wyczekiwaniem i przerażeniem patrzyłam, jak ciasto rośnie. I tylko czekałam, aż rozsadzi słoiki i będzie z tego jakaś tragedia.
Na całe szczęście, tragedii się nie doczekałam.
Mało tego, ciasta w słoiczkach zrobiły furrorę!

Szarlotka czy mięciutki murzynek? Co wybieracie? 🙂

Ciasto czekoladowo-kawowe: (na 4 słoiczki)
przepis na ciasto z tej strony, podaję z moimi zmianami

5 łyżek miękkiego masła 
3/4 szklanki cukru 
2 jajka 
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
3 łyżki kakao 
1/2 łyżeczki sody 
szczypta soli 
3/4 szklanki mąki 
1/3 szklanki słodkiej śmietanki  
0,5 szklanki zaparzonej kawy

ew. rodzynki, orzechy – co kto lubi (ja wrzuciłam trochę jagód goji)

 Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka ubijać, dopóki masa nie stanie się puszysta (około 2 minuty). Dodać wanilię, kakao, sodę i sól. Mieszać, żeby się połączyło, dodać połowę mąki i połowę śmietany. Wymieszać, powtórzyć czynność. Dodać kawę i wymieszać. Dodać bakalie (ewentualnie).


Przelać ciasto do słoików, napełniając je do połowy. Piec około 25 minut w temp. 180 stopni. 

Szarlotka w słoiku: (na 2 porcje)
1/2 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru (lub mniej, jeśli mamy słodkie jabłka)
1/2 szkl. kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże jabłka (najlepiej szara reneta)
2 łyżki zimnego masła
 
Mąkę, proszek do pieczenia, kaszę mannę i cukier wymieszać w misce. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Do słoików wsypywać po 2 łyżki suchych składników, na to 1 łyżka jabłek. Powtórzyć do wyczerpania składników, na wierzchu wyłożyć rozdrobnione masło. 
Piec przez ok. 25 min. w 180 st.
 

UWAGA! Po upływie podanego w przepisie czasu zostawić piekarnik zamknięty przez ok.10 min. Po tym czasie lekko uchylić drzwiczki, stopniowo przyzwyczajając słoiki do temperatury pokojowej. W przeciwnym wypadku mogą pęknąć!


 Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe 🙂 ale jeśli nie zdołacie wszystkich od razu skonsumować, można je zakręcić i przechowywać w lodówce przez kilka dni. 

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj