- 400 g batatów
- 300 g mrożonego szpinaku
- 50 g tartego parmezanu
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 200 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 2 puszki (w sumie 370 g) tuńczyka w sosie własnym Princes
- 4 jajka
- 100 ml śmietany 30%
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, słodka papryka, szczypta chilli
Bataty obrać, pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić do garnka z gotującą się wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 5 minut. Odcedzić i lekko ostudzić.
Szpinak rozmrozić w rondelku. Odparować wodę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i 50 ml śmietanki. Wymieszać i odstawić.
Cebulę drobno pokroić. Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i podsmażyć, aż się zeszkli. Dodać pieczarki, szczyptę soli i oregano. Podsmażać, aż pieczarki lekko się zrumienią.
Tuńczyka odsączyć z zalewy. Jajka wymieszać z 50 ml śmietany, solą i pieprzem.
Formę do zapiekania (u mnie 20×20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie, jeden obok drugiego, ułożyć plasterki batata. Wyłożyć szpinak, posypać parmezanem. Ułożyć pieczarki z cebulą i tuńczyka. Całość zalać masą jajeczną, a na wierzchu ułożyć pozostałe plasterki batatów. Oprószyć słodką papryką, solą i szczyptą chilli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 25 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 190 stopni i włączyć funkcję grilla. Piec jeszcze przez 10 minut.
Brak komentarzy