Weekendowe śniadania oznaczają dla mnie zazwyczaj jedno – gofry! Dziś mam dla Was najlepszy przepis na fit gofry czekoladowe. Wielokrotnie sprawdzony w różnych wersjach smakowych i z różnymi dodatkami. Chcąc zwiększyć zawartość białka w porcji, użyłam odżywkę białkową. Można ją jednak pominąć i dodać nieco więcej mąki i słodzidła (zobacz wskazówki) Zawsze wychodzą pyszne 🙂
- 20 g mąki kukurydzianej
- 20 g mąki gryczanej lub ryżowej
- 1 płaska łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 g odżywki białkowej*
- 1 jajko
- 80 g kefiru lub maślanki
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- dowolne słodzidło: u mnie erytrol
*można pominąć i dodać w to miejsce 1 łyżkę mąki i trochę więcej słodzidła
Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywną pianę. Mąki przesiać z kakao i proszkiem, dodać odżywkę białkową i słodzidło (u mnie 1 łyżka erytrolu). Wlać kefir, dodać żółtko i olej, zmiksować na gładką masę. Delikatnie wmieszać do niej pianę z białka, używając do tego łopatki. Masę wylać do rozgrzanej gofrownicy posmarowanej odrobiną tłuszczu. Piec wg wskazań gofrownicy – u mnie ok. 5 minut. Studzić przez kilka minut na kratce – wtedy gofry są pysznie chrupiące 🙂
Brak komentarzy