Pieczona papryka to dobry wybór na lekki posiłek. Wersji z piekarnika jest mnóstwo, ale ostatnio upodobałam sobie połączenie papryki ze szpinakiem, hummusem i sosem tahini. Lekko orientalnie, kolorowo, z charakterem. Próbowaliście takiego połączenia? Jest pyszne!
Papryka zapiekana z farszem szpinakowym, hummusem i sosem tahini
Składniki na 1 porcję:
- 1 duża, czerwona papryka
- 3 łyżki ugotowanego ryżu
- 100 g mrożonego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
Cebulę posiekać, zeszklić na maśle. Dodać szpinak i czosnek, dusić razem przez kilka minut. Dodać ryż, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Paprykę umyć, odkroić wierzch i wydrążyć gniazdo nasienne. Do środka włożyć farsz, przykryć odciętą częścią papryki. Piec przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z łyżką hummusu i tahini.
Brak komentarzy