Obiad/ Wege

Papryka zapiekana z farszem szpinakowym i hummusem

Pieczona papryka to dobry wybór na lekki posiłek. Wersji z piekarnika jest mnóstwo, ale ostatnio upodobałam sobie połączenie papryki ze szpinakiem, hummusem i sosem tahini. Lekko orientalnie, kolorowo, z charakterem. Próbowaliście takiego połączenia? Jest pyszne!
Papryka zapiekana z farszem szpinakowym, hummusem i sosem tahini
Składniki na 1 porcję:

  • 1 duża, czerwona papryka
  • 3 łyżki ugotowanego ryżu
  • 100 g mrożonego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz

Cebulę posiekać, zeszklić na maśle. Dodać szpinak i czosnek, dusić razem przez kilka minut. Dodać  ryż, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Paprykę umyć, odkroić wierzch i wydrążyć gniazdo nasienne. Do środka włożyć farsz, przykryć odciętą częścią papryki. Piec przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z łyżką hummusu i tahini.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj