Uwielbiam warstwowe desery – wymyślanie różnych połączeń smaków zawsze sprawia mi mnóstwo frajdy. Dobrze, żeby znalazło się w nich coś chrupiącego, kremowego i orzeźwiającego. Wszystkie te rzeczy połączyłam w dzisiejszym przepisie, tworząc pyszne mini serniczki z kremem daktylowym i czereśniami. Krem daktylowy to zdrowsza alternatywa kremu czekoladowego – wystarczy zmiksować daktyle, awokado i kakao. Świetnie komponuje się z białą warstwą kremowego serka, amarantusem i sezonowymi owocami. Wyszedł z tego efektowny, zdrowy deser na zimno w szklance. Polecam zwłaszcza na letnie desery 🙂
Składniki na 2 porcje:
- 150 g twarogu półtłustego
- 100 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki cukru lub ksylitolu
- odrobina ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1/2 szklanki suszonych daktyli
- dodatkowo: sezonowe owoce na wierz: u mnie czereśnie, świetnie sprawdzą się też maliny lub truskawki
Daktyle zalać wodą i odstawić na ok. pół godziny.
Twaróg zmielić przy pomocy blendera, dodać jogurt, cukier i ekstrakt waniliowy, zmiksować. Daktyle odcedzić. Dodać do nich obrane awokado i kakao. Zblendować na gładki krem.
Na spód słoika lub szklanki wsypać ok. 3 łyżki amarantusa. Przykryć połową masy serowej i kolejną warstwą amarantusa. Na wierzchu rozsmarować krem daktylowy i udekorować owocami.
Wstawić do lodówki na około godzinę. Podawać schłodzone.
Smacznego!
Brak komentarzy