Naleśniki/ Obiad/ Wege

Naleśniki jaglane z farszem paprykowo-soczewicowym

Pomysł na sycący, bezglutenowy obiad? Naleśniki jaglane! Nadziałam je pastą z pieczonej papryki i soczewicy i zapiekłam z sosem pomidorowym. Pyszny posiłek bogaty w białko roślinne. Będzie smakował nie tylko wegetarianom 🙂 Polecam wypróbować, zwłaszcza w sezonie jesiennym!


Składniki na ok. 6 naleśników:
Farsz:

  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 1 duża, czerwona papryka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka słodka, papryka ostra

Paprykę umyć i przekroić na pół. Usunąć gniazdo nasienne. Obie połówki ułożyć na blaszce do pieczenia skórką do góry i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30-40 minut, aż skórka lekko zbrązowieje. Upieczoną paprykę obrać ze skórki (nie powinno sprawić do problemu, gdyż papryka będzie miękka). 
Soczewicę przepłukać na sicie. W garnku zagotować ok. 2 szklanki wody. Wsypać soczewice i gotować do miękkości (ok. 10 minut). Pod koniec gotowania do soczewicy dodać szczyptę soli.
Cebulkę drobno pokroić. Podsmażyć na rozgrzanym maśle. Gdy się zrumieni, dodać do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażyć razem. Odstawić.
W naczyniu blendera umieścić soczewicę, cebulkę z czosnkiem oraz upieczoną paprykę. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić do smaku. Zmiksować na gładką pastę.

Naleśniki jaglane:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • szczypta soli
  • szczypta kurkumy
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju

Mleko zmiksować z jajkami i olejem, dodać mąkę, sól i kurkumę i ponownie zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na około pół godziny.
Po tym czasie dokładnie wymieszać ciasto (można zrobić do łyżką). Smażyć cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni (nie ma potrzeby dodawać na nią tłuszczu, bo olej był już dodany do ciasta).
Ponadto:

  • 1 szklanka passaty pomidorowej, doprawionej solą i pieprzem
  • opcjonalnie: ser żółty lub mozzarella
Naleśniki smarować farszem i zwijać jak krokiety (podobnie, jak pokazywałam kiedyś na blogu). Na dno naczynia żaroodpornego wylać połowę passaty. Ułożyć naleśniki, polać resztą sosu pomidorowego i ewentualnie posypać serem. Zapiec przez około 15 minut w 180 stopniach.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj