Śniadanie

Gofry ziemniaczane z marchewką

Jestem zdecydowaną przeciwniczką rutyny, dlatego eksperymentuję ostatnio sporo w kuchni. Chrupiące gofry ziemniaczane z marchewką, hummusem, awokado i jajkiem w koszulce to moje ostatnie odkrycie. Te pyszne gofry udowadniają, że mając w domu podstawowe składniki możemy wyczarować coś niezwykłego. Ziemniak, marchewka i jajka – te produkty znajdą się chyba w każdej kuchni. Dobrze jest czasem znaleźć dla nich inne zastosowanie.

Gofry ziemniaczane z marchewką


Składniki na 1 porcję:
50 g (1 mała) marchewka
100 g ziemniaka (1 sztuka)
1 jajko
1 łyżeczka oliwy
2 łyżki mąki kukurydzianej
Sól, pieprz, szczypta chilli

Do podania:
1 jajko
Dojrzałe awokado
Hummus, oliwki – wedle uznania

Ziemniaka i marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać szczyptę soli i odstawić na kilka minut, po czym odcisnąć nadmiar wody. Wymieszać z jajkiem, oliwą, mąką i przyprawami. Piec w nagrzanej gofrownicy, aż będzie chrupiący.
W garnku zagotować wodę, dodać dużą szczyptę soli. Wrzącą wodę zamieszać łyżką i ostrożnie wbić do niej jajko. Delikatnie mieszać, aż białko ładnie „otuli” żółtko. Gotować przez około 3 minuty, po czym ostrożnie wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej.
Upieczonego gofra posmarować hummusem, ułożyć awokado i jajko w koszulce.

zobacz też przepisy na inne gofry na słono, na przykład szpinakowe lub gofry z cukinii!

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    Sylwia - Follow the taste
    10 czerwca 2020 at 09:50

    Zdecydowanie uwielbiam gofry w wersji na słono. Takich z ziemniaków jeszcze nie jadłam, ale z pewnością wypróbuję.

  • Reply
    lukaszmakeup.pl
    10 czerwca 2020 at 10:17

    Mistrzowskie!

  • Reply
    CookUp
    24 czerwca 2020 at 12:34

    Zdobyłaś nas pierwszym zdaniem swojego wpisu! 🙂 W kuchni warto eksperymentować, szukać nowych smaków i odważnie testować najróżniejsze połączenia. A jeśli dzięki temu powstają takie gofry i są jeszcze podawane w taki sposób to życzymy mnóstwa inspiracji i ciekawych pomysłów – z przyjemnością będziemy sprawdzać je na Twoim blogu! 🙂

  • Skomentuj