Jaka szkoda, że sezon na truskawki nie trwa dłużej! To już powoli ostatnia szansa, aby przygotować ze świeżych owoców coś pysznego. Na szczęście lato dopiero rozkwita, oferując nam w zamian mnóstwo innych, kolorowych bomb witaminowych. Dziś przedstawiam pomysł na bardzo czekoladowe muffinki z truskawkami, które sprawdzą się także z innymi sezonowymi owocami.
Przepis, lekko zmodyfikowany, pochodzi z książki E.Wedel „Czekolada i nie tylko. 40 słodkich przepisów na każdą porę dnia”
Składniki na 12 sztuk:
- 2 jajka
- 150 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 120 g masła
- 200 ml mleka
- 40 g ciemnego kakao
- 300 g mąki pszennej
- 10 g proszku do pieczenia
- 100 g gorzkiej czekolady
- ok. 2 szklanki truskawek
Masło roztopić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i kakao, odstawić. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać suche składniki na zmianę z porcją roztopionego masła i częścią mleka, miksując po dodaniu każdej partii składników. Powtórzyć, aż składniki się wyczerpią, a masa będzie jednolita.Dodać drobno posiekaną czekoladę i pokrojone na ćwiartki truskawki, wymieszać.
Tak przygotowaną masę nakładać do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 25-30 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy