Muffinki

Muffinki mocno czekoladowe z truskawkami

Jaka szkoda, że sezon na truskawki nie trwa dłużej! To już powoli ostatnia szansa, aby przygotować ze świeżych owoców coś pysznego. Na szczęście lato dopiero rozkwita, oferując nam w zamian mnóstwo innych, kolorowych bomb witaminowych. Dziś przedstawiam pomysł na bardzo czekoladowe muffinki z truskawkami, które sprawdzą się także z innymi sezonowymi owocami.

Podobny przepis jest już na blogu od kilku lat, jednak tym razem babeczki są jeszcze bardziej czekoladowe – zresztą zobaczcie na ich głęboką barwę 🙂 Idealny, letni deser. Sprawdzą się także jako słodka przekąska w podróży.
muffiny mocno czekoladowe

Przepis, lekko zmodyfikowany, pochodzi z książki E.Wedel „Czekolada i nie tylko. 40 słodkich przepisów na każdą porę dnia”

Składniki na 12 sztuk:

  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 120 g masła
  • 200 ml mleka
  • 40 g ciemnego kakao
  • 300 g mąki pszennej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • ok. 2 szklanki truskawek 

 Masło roztopić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i kakao, odstawić. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać suche składniki na zmianę z porcją roztopionego masła i częścią mleka, miksując po dodaniu każdej partii składników. Powtórzyć, aż składniki się wyczerpią, a masa będzie jednolita.Dodać drobno posiekaną czekoladę i pokrojone na ćwiartki truskawki, wymieszać.
Tak przygotowaną masę nakładać do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 25-30 minut.

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj