Znacie to uczucie, kiedy na co dzień staracie się trzymać zdrowej diety, ale od czasu do czasu najdzie Was ochota na coś w stylu Snickersa? 😉 Jeśli tak, to czytajcie dalej – dziś mam dla Was przepis na domowe batoniki a’la Snickers w zdrowszej wersji. Co to oznacza? Moje batoniki są bez cukru i bez masła, a wszystkie składniki użyte do ich wykonania można zakwalifikować do zdrowych produktów. Skład jest nieporównywalny z kupnymi batonami, w których dominują syropy glukozowe, utwardzone tłuszcze roślinne i aromaty. Nie jest to wierna kopia Snickersa, ale jedno jest pewne – batony z tego przepisu wychodzą baardzo słodkie i baaardzo smaczne 🙂 Niech Was jednak całkiem nie zwiedzie przedrostek FIT – jak każde słodycze, również i te batoniki należy spożywać z umiarem, bo swoje kalorie mają. Ale w tym przypadku skład jest na tyle dobry, że każda kaloria jest tego warta! Snickersy bez cukru? Tak, to możliwe!
FIT batoniki a’la Snickers (bez cukru)
Składniki na ok. 8 szt.
- Spód:
- 60 g mąki kokosowej
- 40 g mąki owsianej
- 30 g ksylitolu
- 50 g oleju kokosowego
- 1 jajko
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 1 szklanka suszonych daktyli
- 1 łyżka oleju kokosowego
- ½ szklanki masła orzechowego
- ½ szklanki orzechów ziemnych
- szczypta soli
- Polewa*:
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżeczki ksylitolu
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka mleka
*można także użyć gorzkiej czekolady dobrej jakości
Mąki wymieszać z ksylitolem i solą. Dodać olej kokosowy i jajko, zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować je na wymiary keksówki o dł. 28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (można także wylepić dno foremki ręcznie). Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 20 minut. Wyjąć, ostudzić.
Daktyle zalać gorącą wodą (około ½ szklanki). Postawić na małym ogniu i gotować, aż zaczną się rozpadać. Dodać olej kokosowy i zestawić z ognia. Zblendować na gładki krem, dodając orzeszki ziemne (można zostawić niewielkie kawałki orzechów w masie).
Przygotować polewę: olej kokosowy umieścić w rondelku razem z ksylitolem. Podgrzewać,aż się rozpuści, po czym dodać kakao i energicznie mieszać. Na końcu dodać mleko, wymieszać i zestawić z ognia. Powinniśmy otrzymać lśniącą i gładką polewę.
Na upieczonym spodzie rozsmarować masło orzechowe. Na to ułożyć masę daktylowo-orzechową. Wierzch polać polewą lub roztopioną czekoladą.
Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny (lub na godzinę do zamrażarki). Kiedy zastygnie, ostrym nożem kroić na batoniki. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Post Views: 28 518
5 komentarzy
AniaP
5 lutego 2020 at 17:58Wygląda pięknie. Właśnie zrobiłam i jutro sprawdzę jak smakują, ale muszą być pyszne.
Planeta Smaku
7 lutego 2020 at 23:28Czekam w takim razie na opinię!
Justyna
19 maja 2021 at 19:44Witam, mam pytanie, czy olej kokosowy do spodu dajemy rozpuszczony czy w postaci stałej?
Planeta Smaku
19 maja 2021 at 22:10Używałam oleju w temp.pokojowej – był raczej miękki, lecz nie całkowicie płynny.
Pozdrawiam 🙂
Najlepsze przepisy z masłem orzechowym - Jest Pięknie
11 lutego 2022 at 03:53[…] Planeta Smaku: FIT Batoniki a’la Snickers (bez cukru!) […]