Batony/ Bez cukru/ Zdrowe słodkości

FIT Batoniki a’la Snickers (bez cukru!)

Znacie to uczucie, kiedy na co dzień staracie się trzymać zdrowej diety, ale od czasu do czasu najdzie Was ochota na coś w stylu Snickersa? 😉 Jeśli tak, to czytajcie dalej – dziś mam dla Was przepis na domowe batoniki a’la Snickers w zdrowszej wersji. Co to oznacza? Moje batoniki są bez cukru i bez masła, a wszystkie składniki użyte do ich wykonania można zakwalifikować do zdrowych produktów. Skład jest nieporównywalny z  kupnymi batonami, w których dominują syropy glukozowe, utwardzone tłuszcze roślinne i aromaty. Nie jest to wierna kopia Snickersa, ale jedno jest pewne – batony z tego przepisu wychodzą baardzo słodkie i baaardzo smaczne 🙂 Niech Was jednak całkiem nie zwiedzie przedrostek FIT – jak każde słodycze, również i te batoniki należy spożywać z umiarem, bo swoje kalorie mają. Ale w tym przypadku skład jest na tyle dobry, że każda kaloria jest tego warta! Snickersy bez cukru? Tak, to możliwe!

FIT batoniki a’la Snickers (bez cukru) 
Składniki na ok. 8 szt. 
  • Spód: 
  • 60 g mąki kokosowej 
  • 40 g mąki owsianej 
  • 30 g ksylitolu 
  • 50 g oleju kokosowego 
  • 1 jajko 
  • szczypta soli 
  • Nadzienie:
  • 1 szklanka suszonych daktyli 
  • 1 łyżka oleju kokosowego 
  • ½ szklanki masła orzechowego 
  • ½ szklanki orzechów ziemnych 
  • szczypta soli 
  • Polewa*: 
  • 1 łyżka oleju kokosowego 
  • 2 łyżeczki ksylitolu 
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 łyżka mleka 
*można także użyć gorzkiej czekolady dobrej jakości 
Mąki wymieszać z ksylitolem i solą. Dodać olej kokosowy i jajko, zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować je na wymiary keksówki o dł. 28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (można także wylepić dno foremki ręcznie). Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 20 minut. Wyjąć, ostudzić. 
Daktyle zalać gorącą wodą (około ½ szklanki). Postawić na małym ogniu i gotować, aż zaczną się rozpadać. Dodać olej kokosowy i zestawić z ognia. Zblendować na gładki krem, dodając orzeszki ziemne (można zostawić niewielkie kawałki orzechów w masie). 
Przygotować polewę: olej kokosowy umieścić w rondelku razem z ksylitolem. Podgrzewać,aż się rozpuści, po czym dodać kakao i energicznie mieszać. Na końcu dodać mleko, wymieszać i zestawić z ognia. Powinniśmy otrzymać lśniącą i gładką polewę. 
Na upieczonym spodzie rozsmarować masło orzechowe. Na to ułożyć masę daktylowo-orzechową. Wierzch polać polewą lub roztopioną czekoladą. 
Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny (lub na godzinę do zamrażarki). Kiedy zastygnie, ostrym nożem kroić na batoniki. Przechowywać w lodówce. 
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj