>Uwielbiam testować nowe produkty w mojej kuchni. Kiedy jednak mam z czymś do czynienia pierwszy raz, staram się poznać daną rzecz w jak najprostszej postaci – wszystko po to, abym wiedziała, co z czym można później połączyć. Dlatego też mój pierwszy kontakt z komosą ryżową zakończył się prostym, waniliowym puddingiem podanym z sosem truskawkowym. Taki pucharek można zjeść zarówno na śniadanie, jak i deser. Jest lekki, ale konkretny. I bardzo zdrowy!
Komosa, czyli coraz bardziej popularna quinoa, to bezglutenowa bomba witaminowa. Zawiera więcej białka, niż wszelkie zboża, a także komplet aminokwasów, zdrowe dla serca wielonienasycone kwasy tłuszczowe, nierozpuszczalny błonnik oraz wiele witamin (m.in. wapń, magnez, witaminy z grupy B i kwas foliowy). Choć przypomina kaszę, komosa nie jest zbożem. Naprawdę warto włączyć ją do naszej diety!
Waniliowy pudding z komosy ryżowej z sosem truskawkowym
Składniki na 1 porcję:
- 1/3 szklanki komosy ryżowej
- 1 szklanka mleka, dowolnego (krowie lub roślinne)
- 1/2 laski wanilii*
- 2 łyżeczki ksylitolu/cukru/miodu
- Mus:
- 1 szklanka truskawek
- 1 łyżka ksylitolu/cukru/miodu
* zamiast laski wanilii można użyć dobrej jakości esencji waniliowej (nie olejku!) lub cukru z prawdziwą wanilią (wtedy dodajemy mniej innego słodzidła)
Komosę przed gotowaniem wypłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie, aby pozbawić ją ewentualnej goryczki. W garnku zagotowujemy mleko. Dodajemy ziarenka wyskrobane z przeciętej połowy laski wanilii oraz ksylitol lub cukier. Wsypujemy komosę i mieszając od czasu do czasu, gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 minut. Po tym czasie garnek zestawiamy z ognia i przykrywamy pokrywką, aby komosa wchłonęła cały płyn.
Truskawki miksujemy z ksylitolem lub cukrem na mus. Waniliową komosę przekładamy do pucharka i polewamy musem. Ja dodatkowo posypałam pudding pestkami granatu.
Smacznego!
Wiele zdrowych i naturalnych produktów (w tym komosę) znajdziecie w sklepie internetowym Naturalne Zdrowie.
Brak komentarzy