Ziemniaki okraszone masłem i posypane koperkiem – to chyba najpopularniejszy dodatek do niedzielnego (i nie tylko) obiadu. Jednak ciągłe podawanie ziemniaków w ten sposób to najprostsza droga do nudy na talerzu. A przecież warzywo to można przyrządzić w wielu różnych wariacjach! Dziś przedstawiam pomysły na podanie ziemniaków inne niż te obrane i gotowane w wodzie.
Puree z ziemniaków i selera z dodatkiem masła orzechowego
Składniki:
- 400 g ziemniaków
- 200 g selera
- 2 łyżeczki masła orzechowego
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki mleka
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
Ziemniaki i selera obrać, pokroić w podobnej wielkości kawałki. Wodę w garnku zagotować z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli, wrzucić warzywa. Gotować do miękkości, odcedzić. Selera przełożyć do osobnego naczynia. Ziemniaki utłuc lub pognieść praską, dodać masło i mleko, ucierać na gładkie puree (nie blendować!). Dodać masło orzechowe, doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, wymieszać.
W osobnym naczyniu selera zblendować na gładką masę. Przełożyć do ziemniaczanego puree i wszystko razem wymieszać.
Pieczone ziemniaki z serem i kukurydzą
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 1/4 szklanki kukurydzy konserwowej
- 1 łyżeczka masła
- 1/3 szklanki startego żółtego sera
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
- sól i pieprz
Ziemniaki wyszorować dokładnie i wrzucić do gotującej się wody. Gotować przez kilkanaście minut, ale nie do całkowitej miękkości ziemniaków. Wyjąć je, przekroić i ostrożnie wybrać łyżką miąższ, pozostawiając 0,5 cm marginesy. Wyjęty miąższ połączyć z serem, masłem, kukurydzą, kolendrą, solą i pieprzem. Takim nadzieniem napełnić ziemniaczane łódeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekać przez około 20 minut.
Brak komentarzy