Kiedy tylko mam czas na przygotowanie obiadu bez pośpiechu, lubię zrobić domowe burgery. Na blogu jest już całkiem spora kolekcja takich przepisów, a dzisiaj dołączą do niej kotlety jaglane z marchewką, selerem i sezamem. O ślicznym, słonecznym kolorze (notabene – złota polska jesień w listopadzie to dosyć niespotykana sprawa :)), pięknym aromacie i co najważniejsze – wspaniałym smaku. Polecam na obiad, lunch czy kolację. Mogłabym jeść je na okrągło! 🙂
Składniki (na ok. 9 kotletów):
- 1 szklanka kaszy jaglanej (miara przed ugotowaniem)
- 2 szklanki wody (lub trochę więcej)
- 1 jajko
- 2 małe marchewki
- 1/2 szklanki sezamu
- 1/2 szklanki odciśniętego selera konserwowego
- 1 mała cebula
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- przyprawy (ilość według uznania – pamiętajcie jednak, by dobrze doprawić masę): sól, pieprz, ziarna kolendry utłuczone w moździerzu, papryka ostra, papryka słodka, oregano
Kaszę jaglaną wsypać do suchego rondla i podgrzewać przez kilka minut, aż zacznie wydzielać orzechowy zapach. Następnie przełożyć ją na sito i przelać zimną wodą. W garnku zagotować wodę, wrzucić do niej kaszę, posolić szczyptą soli. Gotować do miękkości na małym ogniu, po czym spulchnić kaszę widelcem i pozostawić do ostudzenia.
Marchewki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Kaszę wymieszać z sezamem, mąką, proszkiem do pieczenia, dodać przyprawy. Dodać startą marchew, seler odciśnięty z zalewy, cebulkę, olej oraz wbić jajko. Wymieszać dokładnie. Z masy formować kotlety. Układać je na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i piec przez około 25 minut w 180 stopniach. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy