Małe wypieki/ Śniadanie

Jogurtowy serniczek z jabłkiem i cynamonem

Dziś na śniadanie serwuję potężną dawkę nabiału w małej kokilce 😉 Jogurt naturalny, twaróg, białka…A do tego jabłko i cynamon. Co z tego wyszło? Lekki, puszysty i bardzo delikatny jogurtowy serniczek.

Składniki na 2 kokilki:

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 100 g twarogu półtłustego
  • 2 białka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru lub miodu
  • 1/2 jabłka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie: masło orzechowe

Twaróg zmielić lub zmiksować blenderem. Białka ubić na sztywną pianę. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W naczyniu zmiksować ze sobą twaróg, jogurt, żółtko, cukier, jabłko i cynamon. Bardzo delikatnie wymieszać z pianą z białek, używając łopatki. Masę rozlać do kokilek wysmarowanych odrobiną masła. Do środka każdej masy można nałożyć łyżeczkę masła orzechowego. Zapiekać przez około 25 minut w 160 stopniach.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj