Dziś na śniadanie serwuję potężną dawkę nabiału w małej kokilce 😉 Jogurt naturalny, twaróg, białka…A do tego jabłko i cynamon. Co z tego wyszło? Lekki, puszysty i bardzo delikatny jogurtowy serniczek.
Składniki na 2 kokilki:
- 150 g jogurtu naturalnego
- 100 g twarogu półtłustego
- 2 białka
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru lub miodu
- 1/2 jabłka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie: masło orzechowe
Twaróg zmielić lub zmiksować blenderem. Białka ubić na sztywną pianę. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W naczyniu zmiksować ze sobą twaróg, jogurt, żółtko, cukier, jabłko i cynamon. Bardzo delikatnie wymieszać z pianą z białek, używając łopatki. Masę rozlać do kokilek wysmarowanych odrobiną masła. Do środka każdej masy można nałożyć łyżeczkę masła orzechowego. Zapiekać przez około 25 minut w 160 stopniach.
Brak komentarzy