Bez cukru/ Zdrowe słodkości/ Zdrowe wypieki

Zdrowy chlebek dyniowo-bananowy (bez cukru)

Korzystam z kończącego się już sezonu na dynię tak intensywnie, jak tylko mogę. W kuchni goszczą więc u mnie na co dzień zupy z dyni, placuszki, pieczona dynia czy.. chlebek dyniowy. Z dodatkiem bananów i całym mnóstwem zdrowych składników. Taki chlebek będzie wspaniale smakował solo lub z dodatkiem masła orzechowego lub dżemu. Nie jest bardzo słodki – jeśli jesteście amatorami czegoś naprawdę słodkiego, możecie zwiększyć nieco ilość ksylitolu lub dodać do ciasta nieco miodu. Zróbcie ten chlebek, póki dynie są dostępne na straganach!

Inspiracja: Lawendowy Dom

Składniki:

  • 150 g puree z dyni*
  • 250 g bananów, bardzo dojrzałych (ok. 1,5 szt.)
  • 75 g mąki żytniej
  • 75 g mąki gryczanej 
  • 50 g mąki jaglanej
  • 100 g płatków owsianych
  • 50 g ksylitolu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka cynamonu lub przyprawy piernikowej
  • 100 ml oleju
  • 50 ml mleka (u mnie sojowe)
  • 2 jajka
  • garść orzechów, posiekana gorzka czekolada lub ulubione bakalie
*Dynię (najlepiej hokkaido) pokroić w plastry, ułożyć na blasze do pieczenia, wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i upiec do miękkości. Zostawić do ostygnięcia, zmiksować i odmierzyć potrzebną ilość.
Podłużną formę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
W misce połączyć wszystkie rodzaje mąki, płatki owsiane, ksylitol, sodę, proszek do pieczenia i cynamon.
Banany zmiksować razem z dynią na gładką masę. Dodać do niej olej, mleko i jajka, wymieszać.
Do miski z suchymi składnikami wlać mokre składniki. Wymieszać metalową łyżką tak, by składniki się połączyły, ale ciasto zostało lekko grudkowate. Dodać posiekane orzechy, czekoladę lub bakalie, wymieszać.
Przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika . Piec 45-50 minut. Wyjąć z piekarnika, zostawić do lekkiego przestygnięcia.

 Smacznego 🙂

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj