Kasza/ Obiad

Zapiekanka z soczewicy i kaszy pęczak

Soczewica i kasza to produkty, które stale znajdują się w mojej kuchni. Szczególnie często sięgam po nie w okresie jesienno-zimowym, wykorzystując ich pożywne właściwości. Robię więc kotlety z soczewicypierogi z kaszą jaglanąpasztet warzywny czy zupy-krem. Dziś chciałabym przedstawić Wam jeszcze jedną, obiadową propozycję – zapiekankę z soczewicy i kaszy pęczak, z jajkiem sadzonym. Bardzo sycące, bardzo smaczne połączenie!

Składniki na 2 porcje (jak na zdjęciu):
  • 1/2 szklanki kaszy pęczak 
  • 1/2 szklanki zielonej soczewicy
  • 2 pieczarki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanego koperku
  • kilka plasterków świeżej papryczki chilli
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, mielona kolendra – do smaku
  • 2 jajka
Kaszę i soczewicę ugotować wg wskazań na opakowaniu. Ostudzić.
Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w mniejsze kawałki. Podsmażyć na maśle na złoty kolor, dodać posiekany czosnek i wymieszać. Zestawić z ognia. 
W garnku wymieszać ugotowaną kaszę, soczewicę oraz podsmażoną cebulkę, pieczarki i czosnek. Dodać posiekany koperek, chilli, bułkę tartą, słonecznik i przyprawić do smaku. Farsz podzielić na dwie porcje i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Posypać parmezanem. Na środku każdej zapiekanki zrobić dołek i ostrożnie wbić w niego jajko (tak, by nie uszkodzić żółtka). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez około 15-20 minut, aż białko się zetnie.

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj