Bez kategorii

Najlepsze książki kulinarne na gwiazdkowy prezent

Dawno nie widziałam w księgarniach wysypu tak dobrych książek kulinarnych. Rzadko kiedy zdarza się, że mam ochotę kupić je wszystkie na raz, wbrew rozsądkowi! Specjalnie dla Was wybrałam 5 książek, które najbardziej przykuły moją uwagę na sklepowych półkach. Krótki opis ma za zadanie ułatwić (bądź wcale nie ułatwić, jeśli wszystkie Wam się spodobają :)) wybór tego odpowiedniego, gwiazdkowego prezentu. Uprzedzam, że moje zestawienie jest całkowicie subiektywne.

Książki, którym według mnie warto się przyjrzeć przed zakupami gwiazdkowymi:

Maia Sobczak – Qmam kasze
Wydawnictwo MUZA

Uwielbiam kasze i śmiało mogę powiedzieć, że to jeden z podstawowych produktów w mojej diecie. Codzienne przygotowywanie potraw wymaga jednak sporej inwencji… Ta książka z pewnością byłaby świetnym źródłem inspiracji na zdrowe przepisy z wykorzystaniem kaszy. Fajnie przemyślana struktura książki, ładne zdjęcia i zrozumiałe instrukcje – ta książka z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy pragną włączyć do swojego menu więcej zdrowych potraw z kaszą w roli głównej.

Agnieszka Maciąg – Smak Świąt
Wydawnictwo Otwarte

Zaskoczyła mnie ta książka. Pierwsze, co rzuciło mi się w oczy, gdy sięgnęłam po nią w księgarni, to piękne wydanie. Jest to pozycja przemyślana, pełna ciepła, inspirująca. Znajdziemy w niej zarówno świąteczne przepisy, jak i porady i opowieści. O świętach, o bliskich, o…magii.

Monika Mrozowska – Słodkie i zdrowe czyli desery, które możesz jeść codziennie
Wydawnictwo Zwierciadło

Ciekawy pomysł na prezent dla wszystkich tych, którzy dbają o zdrową dietę, lecz jednocześnie nie potrafią całkowicie zrezygnować ze słodyczy (no bo kto potrafi?). Fajne, proste przepisy na inspirujące desery. Podoba mi się!

Jamie Oliver – Superfood na co dzień
Wydawnictwo Insignis

To chyba najlepsza z dotychczasowych książek Jamiego. Pięknie wydana, opatrzona bardzo apetycznymi zdjęciami, pełna zdrowych inspiracji. Każda potrawa opatrzona jest dokładnym opisem wraz z podaniem wartości energetycznych. Plus nieodparty urok Jamiego robi swoje.

Dominika Wójciak – Warzywo
Wydawnictwo Pascal
Druga z kolei książka zwyciężczyni trzeciej edycji Masterchefa. Mnie urzekła przede wszystkim potężną dawką inspirujących przepisów na dania wegetariańskie. Posegregowane są one w tematyczne, warzywne działy, które ułatwiają korzystanie z książki. Do tego wszystkiego wielkie brawa należą się Dominice za piękne zdjęcia, które wykonała samodzielnie!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj