Ciasta/ Ciasta z jabłkami

Jabłecznik ucierany

Proste, bardzo smaczne ciasto ucierane z jabłkami to klasyk, który zawsze chodzi za mną u progu jesieni. I chociaż wrześniowa pogoda w tym roku wyjątkowo nas rozpieszcza, czuję już w powietrzu zmieniającą się porę roku. Z przyjemnością więc piekę jabłecznik. Jest bardzo delikatny, idealnie puszysty, „najeżony” lekko kwaskowatymi jabłkami. Kroję kawałek, zasiadam wygodnie w fotelu i czytam. Czas na relaks, bo kiedy, jak nie teraz? 🙂

Inspiracja: miesięcznik Claudia, wrzesień 2016
 
Składniki:
  • 250 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 16 g cukru wanilinowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka cukru
  • opcjonalnie: garść rodzynek, orzechów lub żurawiny dla wzbogacenia smaku
  • cynamon i kardamon – wg uznania
  • cukier puder do posypania
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Jabłka obrać i pokroić w dość drobną kostkę. Posypać cynamonem, kardamonem i łyżką cukru, odstawić.
Masło roztopić i ostudzić. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Ucierając, dodawać po łyżce przesianą mąkę, a na końcu, ciągle ucierając, wlać ostudzone masło. Wymieszać do połączenia składników.
Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę. Delikatnie, w kilku partiach wymieszać pianę z ciastem za pomocą łopatki. Połowę ciasta wyłożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24 cm. Na niej ułożyć pokrojone jabłka oraz rodzynki lub orzechy. Przykryć resztą ciasta, wyrównać wierzch. Piec przez około 40 minut w 180 stopniach. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj