Śniadanie dla tych, którzy nie mogą się zdecydować – w jednym słoiku ukrywają się bowiem aż 3 moje ulubione, poranne składniki: płatki owsiane, nasiona chia i kasza manna. Trochę kombinowane, ale takie miało być – dla kontrastu z codziennie wybieranymi połączeniami. Proste do wykonania, pod warunkiem, że wieczorem zalejecie mlekiem płatki owsiane i chia. Rano ugotowałam mannę, połączyłam ją z masłem orzechowym i.. złożyłam całość w słoiku 🙂 Ciepła manna, zimny pudding, lekko słodki od miodu, lekko kwaśny od poziomek i dżemu porzeczkowego… Eksplozja smaków!
Składniki na 1 słoik:
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 2/3 szklanki mleka
- 1 łyżka masła orzechowego
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka nasion chia
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 szklanki mleka
- dżem z czarnej porzeczki
- poziomki lub inne ulubione owoce
Wieczorem do słoika wrzucić płatki owsiane i chia, zalać mlekiem, dodać miód, zakręcić słoik i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 15 minut, po czym ponownie zamieszać i odstawić na noc z powrotem do lodówki.
Rano ugotować mannę: na gotujące się mleko z dodatkiem cukru waniliowego wsypać kaszę, energicznie mieszając. Gotować chwilę, aż całość zgęstnieje. Wymieszać z masłem orzechowym.
Na dno słoika wyłożyć kaszę, przykryć ją dżemem z czarnej porzeczki, posypać poziomkami. Wyłożyć owsiankę z chia i na wierzchu posypać owocami.
Brak komentarzy