Obiad/ Wege

Papryki faszerowane czerwoną soczewicą

Trochę wiosny na talerzu! Kolorowe, nadziewane papryki to dobra propozycja na lekki obiad. Tym razem nadziałam żółtą paprykę, która wydaje mi się delikatniejsza i bardziej słodka, niż jej czerwona odmiana. Przygotowałam wersję wegetariańską oraz drugą – z piersią z kurczaka. To od Was zależy, co dodacie do swojego nadzienia. Kombinacji jest naprawdę wiele. Spróbujcie!

 


Składniki na 4 papryki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 por (tylko biała część)
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 niewielkie żółte papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • garść płatków migdałowych
  • szczypta chilli, sól, pieprz, papryka słodka i oregano
  • opcjonalnie: pierś z kurczaka*

Papryki dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić wierzchołki, usunąć gniazda nasienne ze środka. Odstawić.

Soczewicę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania lekko posolić.
Na patelni rozgrzać olej. Pora dokładnie umyć i osuszyć, pokroić w półplasterki. Cebulę posiekać. Wrzucić na patelnię razem z porem i smażyć przez kilka minut, aż zaczną się rumienić. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażać jeszcze przez chwilę. Patelnię zestawić z ognia i dodać soczewicę. Wymieszać razem z koncentratem pomidorowym, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, szczyptą chilli.
Tak przygotowanym farszem napełniać papryki. Przykryć je odciętą częścią, wstawić do żaroodpornego naczynia i zapiekać przez około 30 minut.

Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni. Posypać nimi upieczone papryki.

Smacznego!

* małą pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Posypać pieprzem, solą i papryką słodką, podsmażyć krótko na oleju. Wymieszać z farszem z soczewicy i nadziewać papryki.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj