Trochę wiosny na talerzu! Kolorowe, nadziewane papryki to dobra propozycja na lekki obiad. Tym razem nadziałam żółtą paprykę, która wydaje mi się delikatniejsza i bardziej słodka, niż jej czerwona odmiana. Przygotowałam wersję wegetariańską oraz drugą – z piersią z kurczaka. To od Was zależy, co dodacie do swojego nadzienia. Kombinacji jest naprawdę wiele. Spróbujcie!
Składniki na 4 papryki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 por (tylko biała część)
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 4 niewielkie żółte papryki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- garść płatków migdałowych
- szczypta chilli, sól, pieprz, papryka słodka i oregano
- opcjonalnie: pierś z kurczaka*
Papryki dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić wierzchołki, usunąć gniazda nasienne ze środka. Odstawić.
Soczewicę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania lekko posolić.
Na patelni rozgrzać olej. Pora dokładnie umyć i osuszyć, pokroić w półplasterki. Cebulę posiekać. Wrzucić na patelnię razem z porem i smażyć przez kilka minut, aż zaczną się rumienić. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażać jeszcze przez chwilę. Patelnię zestawić z ognia i dodać soczewicę. Wymieszać razem z koncentratem pomidorowym, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, szczyptą chilli.
Tak przygotowanym farszem napełniać papryki. Przykryć je odciętą częścią, wstawić do żaroodpornego naczynia i zapiekać przez około 30 minut.
Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni. Posypać nimi upieczone papryki.
Smacznego!
* małą pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Posypać pieprzem, solą i papryką słodką, podsmażyć krótko na oleju. Wymieszać z farszem z soczewicy i nadziewać papryki.
Brak komentarzy