Mięso/ Obiad

Roladki schabowe w cieście francuskim

Roladki schabowe w cieście francuskim – obiad w tej wersji jest idealny na specjalne okazje. Dzień Matki był więc idealną sposobnością do jego zrobienia. A przyrządziłam go… razem z mamą. Współpraca w kuchni, wspólnie spędzony czas i podział obowiązków zaowocował fantastycznym posiłkiem, który zadowolił każdego domownika.

Ciasto francuskie jest bardzo dobrym rozwiązaniem, jeśli chodzi o “uszlachetnienie” zwyczajnych kotletów schabowych. Tym razem wystąpiły one w bardziej wymyślnej wersji – cienko rozbite mięso zwinięte w roladki z serek żółtym, szynką, pieczarkami i papryką konserwową, otulone chrupiącą skorupką ciasta francuskiego. Dla tych, co wolą drób – nie ma problemu, schab można zastąpić piersią z kurczaka. Sama jadłam taką wersję 🙂 Jest fantastyczna!
 
Składniki (3 porcje):
3 spore plastry schabu (lub podwójna pierś z kurczaka*)
1 cebula
200g pieczarek
2 łyżki masła
3 plastry szynki
3 plastry sera żółtego
3 paski papryki czerwonej (użyłam konserwowej)
olej do smażenia
1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
1 żółtko
sól, pieprz, tymianek, papryka słodka
 

Plastry schabu bardzo cienko rozbić. Przyprawić pieprzem, papryką słodką, tymiankiem i Maggi, z obu stron. 

Pieczarki obrać, pokroić w plasterki (lub zetrzeć na tarce). Cebulę drobno posiekać. Zeszklić na maśle, dodać pieczarki, sól, pieprz i Maggi, poddusić przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Na rozbitych plastrach schabu ułożyć po plasterku sera, szynki, 1/3 pieczarek z cebulką i pasek papryki konserwowej. Zwinąć ciasno w roladkę.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Obsmażyć roladki z każdej strony na rumiany kolor.
Ciasto francuskie rozwinąć z folii, rozwałkować dość cienko. Podzielić na 3 prostokąty. Na środku każdego z nich ułożyć roladkę, zlepić końce, a boki podwinąć pod spód. Można również fantazyjnie udekorować każdy “pakunek” – ja ozdobiłam je warkoczem z ciasta francuskiego, listkami i skręconym paskiem ciasta.
Każdą zawiniętą roladkę naciąć w kilku miejscach, aby mięso w środku równomiernie się upiekło. Ułożyć roladki w naczyniu żaroodpornym. Posmarować ciasto z wierzchu roztrzepanym żółtkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i piec przez 45 minut (jeśli ciasto zacznie się bardzo brązowić, przykryć je od góry papierem śniadaniowym i dalej zapiekać). 
*Jeśli używamy piersi z kurczaka, roladki piec przez 30-35 minut
Podawać z ziemniakami lub ryżem (u mnie dziki) i surówką. Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj