Coś słodkiego na dobry początek jesieni – ciasto śliwkowe z bezą i orzechami. Jest rewelacyjne i ma wszystko, czego potrzeba mi o tej porze roku:) Cudowne nadzienie śliwkowe przez dodatek budyniu nie rozlewa się, tylko dobrze trzyma na kruchym cieście. Cynamonowy aromat również dodaje jesiennego charakteru. Na koniec, jako kropka nad „i”, chrupiąca beza z orzechami włoskimi. To ciasto śliwkowe będzie jednym z moich hitów. Bardzo polecam!
źródło: Mała cukierenka
Ciasto śliwkowe z bezą i orzechami
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
70 g cukru
125 g schłodzonego masła
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku od pieczenia
1 jajko
Masa śliwkowa:
4 łyżki cukru
1,5 kg śliwek – umytych, wypestkowanych i pokrojonych na ćwiartki
350 ml soku wiśniowego (u mnie pół na pół z sokiem z granatu)
2 laski cynamonu
1 budyń waniliowy bez cukru
60 g mąki ziemniaczanej
Beza:
4 białka
180 g cukru
60-70 g posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki budyniu waniliowego w proszku bez cukru
Wykonanie
Ciasto:
Do mąki dodać cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i krótko wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką. Dodać jajko i wymieszać łyżką, następnie zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, spłaszczyć i wstawić do lodówki na około 30-40 minut.
Masa śliwkowa:
Do garnka przełożyć śliwki, dodać cukier, dwie laski cynamonu, wlać 200 ml soku, postawić na gazie i zagotować, od czasu do czasu mieszając. Gotować aż śliwki lekko zmiękną – około 10 minut.
Do miseczki przełożyć budyń, mąkę ziemniaczaną i wlać pozostały sok, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
Gdy śliwki się zagotują, wyjąć dwie laski cynamonu i dodać rozmieszany budyń z mąką, ugotować bardzo gęsty budyń. Zdjąć z ognia, odstawić.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podsypując mąką rozwałkować na wielkość blaszki 25 cm x 30 cm. Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać i ponakłuwać gęsto widelcem.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni na funkcji góra – dół przez około 20 minut.
Beza:
Na podpieczony spód wyłożyć ciepłą masę śliwkową i wyrównać.
Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem. Następnie dodawać po łyżce cukier. Jak już dodamy cały cukier pianę ubijać jeszcze mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać budyń i krótko wymieszać.
Bezę przełożyć na śliwki w blaszce i łyżką z wierzchu troszkę „zmierzwić” pianę. Wierzch posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni na funkcji góra – dół przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec jeszcze przez około 30-35 minut. Beza powinna być chrupiąca i lekko zrumieniona.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
4 komentarze
lukaszmakeup.pl
23 września 2019 at 11:41O tak kocham bezę ^^
Karmel-itka
24 września 2019 at 12:45Wspaniałe zdjęcia, szczególnie to ostatnie 🙂
Ciasto idealne do niedzielnej kawki, wygląda wspaniale 🙂
Asia
26 września 2019 at 19:22Czy możesz podać ile gramów budyniu waniliowego? Tu gdzie mieszkam torebki mogą zawierać inna ilość.
Planeta Smaku
30 września 2019 at 18:21Użyłam budyniu w torebce 40g.
Pozdrawiam!