Uwielbiam ciasto drożdżowe. Jego zapach, powolne wyrabianie i czas oczekiwania na wyrośnięcie. Działa na mnie kojąco, a ostatnio sporo było w moim życiu wrażeń. Zagniotłam więc wielką, puszystą kulę drożdżową i zrobiłam rogaliki. Pachnące latem, z nadzieniem jagodowym. Poezja! Z każdym kęsem chce się sięgnąć po więcej. Bardzo polecam, szczególnie w rozpoczynającym się sezonie.
Składniki (ok. 24 sztuki):
- 20 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 5 łyżek cukru
- szczypta soli
- 100 g masła lub margaryny
- 2 żółtka
- 400 g mąki pszennej
- Nadzienie:
- 1 słoiczek konfitury jagodowej
Z drożdży, mleka, 2 łyżek cukru i szczypty soli zrobić zaczyn, mieszając wszystkie składniki w misce. Odstawić na kilkanaście minut.
Masło lub margarynę roztopić i ostudzić.
Do miski przesiać mąkę, wlać podrośnięty rozczyn, pozostały cukier i jajka. Zagniatać ciasto, stopniowo dolewając ostudzony tłuszcz. Wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60-80 minut.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 3 części.
Każdą część rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Odrysować duże koło, używając np.talerza. Podzielić na trójkąty. Na każdy nakładać po łyżeczce konfitury jagodowej. Zwijać od podstawy trójkąta ku wierzchołkowi, uformować w rogala, podwijając boki do środka. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w około 2 cm odstępach. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Po tym czasie posmarować je roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 25 minut.
Brak komentarzy