Czas jest bardzo istotną miarą, zwłaszcza przy pięknej pogodzie. Długie gotowanie zostawiam więc na chłodniejsze wieczory, a teraz robię wszystko, aby szybko i sprawnie przygotować coś dobrego. Tak właśnie powstała przepyszna zupa krem z zielonego groszku. Czas przygotowania? 10 minut! Jeszcze gorąca zupę przelałam do szczelnych słoiczków, zapakowałam do wiklinowego kosza i…wskoczyłam na rower. Zaoszczędzony na gotowaniu czas wykorzystałam na wycieczkę za miasto, a zupę zjadłam w pięknych okolicznościach przyrody. W ten sposób upiekłam (a raczej ugotowałam) dwie pieczenie na jednym ogniu 🙂
Zupa krem z zielonego groszku
Składniki na 2 porcje zupy:
300 g mrożonego groszku
1 łyżka masła
1/2 cebuli
2 małe ząbki czosnku
1l bulionu warzywnego lub drobiowego
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki jogurtu naturalnego
pieczywo do podania
W rondlu rozpuścić masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażać przez chwilę. Wsypać groszek i zalać bulionem. Gotować na małym ogniu przez około 6-7 minut, aż groszek będzie miękki. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem, dodać sok z cytryny i wymieszać. Przelać do słoiczków. Podawać z kleksem jogurtu i pieczywem.
Brak komentarzy