Makaron/ Obiad/ Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym

Poczciwa zapiekanka makaronowa…Kto zna lepszy sposób na wykorzystanie resztek z lodówki? Przepis jest banalnie prosty. W swojej wersji do sosu dodałam czerwonego wina, co bardzo fajnie wpłynęło na ostateczny smak zapiekanki. Kombinujcie i zapiekajcie! 🙂


Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu świderki
  • 6 pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 szklanki startego sera żółtego
  • 1 mała pierś z kurczaka (można pominąć)
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • bazylia, oregano, pieprz i sól

Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Cebulę posiekać, podsmażyć na łyżce masła. Dodać obrane i pokrojone pieczarki, smażyć razem przez kilka minut, mieszając. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i przełożyć do makaronu.
Na osobnej patelni podsmażyć pokrojonego w paski lub kostkę kurczaka, przyprawiając go wg uznania. Również dodać do makaronu.
Passatę pomidorową podgrzać razem z czerwonym winem, doprowadzić do wrzenia. Doprawić bazylią,oregano, solą i pieprzem . Połowę sosu przelać do makaronu i wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać odsączoną kukurydzą, polać resztą sosu i posypać żółtym serem. Zapiekać przez pół godziny w 170 stopniach.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj