Biszkopty/ Ciasta/ Ciasta czekoladowe/ Torty

Czekoladowy tort z truskawkami w kształcie serca

Chcecie zaskoczyć swoją drugą połówkę? Zróbcie taki tort. Z pewnością zrobi na ukochanej osobie duże wrażenie. Bo poza uroczym wyglądem smakuje wyśmienicie! To chyba mój ulubiony tort: czekoladowy biszkopt, truskawkowy mus i masa na bazie mascarpone, gorzkiej czekolady i bitej śmietany. Boki tortu obłożyłam biszkoptami, które nadają całości eleganckiego wyglądu. A jeśli nie chcecie bawić się w serduszkowe kształty, upieczcie go w standardowej, okrągłej tortownicy. Przetestowałam, również polecam 🙂

Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
szczypta soli
1/2 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
2/3 szklanki mąki pszennej
Na masę:
100 g gorzkiej czekolady
250 g mascarpone
350 ml śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
500 g truskawek
2 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki mocnej, gorzkiej herbaty lub kawy (można dodać odrobinę alkoholu do nasączenia)
opakowanie podłużnych biszkoptów
Wykonanie:
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w wysokiej misie i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. W połowie ubijania dodawać stopniowo cukier. Gdy masa będzie lśniąca i gładka, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Następnie wyłączyć mikser i dodawać do masy stopniowo przesiane oba rodzaje mąki razem z kakaem, mieszając delikatnie łopatką. Kiedy składniki się połączą, przełożyć ciasto do wyłożonej papierem (tylko dno) i lekko wysmarowanej masłem tortownicy o śr. 21 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika (170 stopni) i piec przez około 25-30 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić lekko drzwiczki i pozostawić biszkopt do całkowitego ostudzenia.
Masa:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ciepłą (ale nie gorącą) połączyć z serkiem mascarpone). Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Za pomocą łopatki delikatnie wymieszać masę czekoladową z bitą śmietaną.
Truskawki umyć, odłożyć 1/4 ilości i pokroić je w ćwiartki. Resztę zmiksować z cukrem pudrem na mus.
Zimny biszkopt wyjąć z formy. Używając wcześniej wykonanego z papieru szablonu w kształcie serca, przyciąć odpowiednio ciasto nożem, po czym przekroić na 3 blaty. Na paterze ułożyć jeden blat ciasta, skropić go 1/3 ponczu, polać 1/2 musu truskawkowego i ułożyć część pokrojonych truskawek. Na to wyłożyć 1/3 masy czekoladowej. Przykryć kolejnym biszkoptem i postąpić tak samo. Ostatnią warstwę ciasta nasączyć, przykryć pozostałą masą czekoladową, którą rozsmarować także na bokach tortu. Biszkopty przyciąć do odpowiedniej wysokości. Obłożyć nimi boki tortu. Całość związać wstążką i udekorować wg uznania. Wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
Smacznego!
Pomysł na tort pochodzi z Kwestii Smaku.

Przepis dodaję do akcji Walentynkowe Menu

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj