Czasem potrzeba zjedzenia domowego ciasta jest tak silna, że nie czas na kombinacje i wymyślne przepisy. Wtedy sięgam po coś prostego – takiego jak to ciasto śmietankowo-kakaowe z truskawkami i kruszonką. Puszyste, bardzo łatwe w wykonaniu, lekko wilgotne. W sam raz na rodzinny deser.
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć)
- 2/3 szklanki oleju
- 180 g śmietany 12%
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka truskawek
- Kruszonka:
- 50 g masła
- 120 g mąki pszennej
- 4 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Składniki powinny mieć temp. pokojową.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i solą.
W osobnym naczyniu połączyć jajka ze śmietaną i mlekiem. Dodać olej oraz ekstrakt waniliowy i wymieszać. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać do połączenia (wystarczy zrobić to łyżką). 3/4 ciasta wylać na blachę (35×25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Do pozostałego ciasta dodać kakao i wymieszać. Ciasto czekoladowe wylać na jasne ciasto, zamieszać kilka razy trzonem łyżki.
Truskawki umyć, obrać i przepołowić. Ułożyć na cieście.
Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć w misce, rozcierając je, aż stworzą małe grudki. Kruszonką posypać ciasto.
Piec przez około 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy