Bez kategorii

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Chociaż połączenie jabłka z cynamonem niezupełnie kojarzy się z wiosną, warto skusić się na upieczenie tej rolady właśnie teraz. Dlaczego? Bo jest lekka, delikatna i bardzo dobrze sprawdzi się w roli deseru po wielu świątecznych, nieco cięższych smakołykach. Należy jednak pamiętać, żeby użyć do niej jak najkwaśniejszych jabłek – doskonale sprawdzi się tutaj odmiana szara reneta. Inne jabłka mogą być zbyt słodkie, przez co smak rolady nie będzie zbyt wyrazisty. Co innego lekko kwaskowe jabłka oprószone cynamonem… Delikatnie, ale pysznie! 🙂

Przepis zaczerpnięty z bloga Moje Ekspresje Kulinarne. Tam znajdziecie też wykonanie rolady krok po kroku 🙂

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 100g mąki pszennej
  • 70g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 4 małe, kwaśne jabłka (najlepiej szara reneta)
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • łyżka oleju
  • cukier puder do posypania
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Skropić je sokiem z cytryny, oprószyć cukrem i cynamonem, wymieszać. Warstwę jabłek równomiernie rozłożyć na największej blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej łyżką oleju. 
Wykonanie biszkoptu: białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Następnie dodać po kolei żółtka, delikatnie miksując. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bardzo ostrożnie wymieszać, najlepiej za pomocą łopatki. Gotową masę rozłożyć równomiernie na warstwie jabłek. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec przez ok. 20 minut, aż ciasto będzie rumiane.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wierzch przykryć czystą ściereczką, nałożyć deseczkę i przewrócić do do góry nogami tak, aby jabłka znajdowały się na górze.

Delikatnie usunąć papier do pieczenia i zwinąć ciasto w rulon, wspomagając się ściereczką. Zwiniętą roladę odstawić do ostudzenia. Następnie oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj