Chociaż połączenie jabłka z cynamonem niezupełnie kojarzy się z wiosną, warto skusić się na upieczenie tej rolady właśnie teraz. Dlaczego? Bo jest lekka, delikatna i bardzo dobrze sprawdzi się w roli deseru po wielu świątecznych, nieco cięższych smakołykach. Należy jednak pamiętać, żeby użyć do niej jak najkwaśniejszych jabłek – doskonale sprawdzi się tutaj odmiana szara reneta. Inne jabłka mogą być zbyt słodkie, przez co smak rolady nie będzie zbyt wyrazisty. Co innego lekko kwaskowe jabłka oprószone cynamonem… Delikatnie, ale pysznie! 🙂
Przepis zaczerpnięty z bloga Moje Ekspresje Kulinarne. Tam znajdziecie też wykonanie rolady krok po kroku 🙂
Składniki:
- Biszkopt:
- 6 jajek
- 100g mąki pszennej
- 70g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Nadzienie:
- 4 małe, kwaśne jabłka (najlepiej szara reneta)
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżeczki cynamonu
- łyżka oleju
- cukier puder do posypania
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wierzch przykryć czystą ściereczką, nałożyć deseczkę i przewrócić do do góry nogami tak, aby jabłka znajdowały się na górze.
Delikatnie usunąć papier do pieczenia i zwinąć ciasto w rulon, wspomagając się ściereczką. Zwiniętą roladę odstawić do ostudzenia. Następnie oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy