Bez kategorii

Cytrynowiec

Jest taki dzień w roku, który nam, Kobietom powinien kojarzyć się jak najlepiej. Na ulicach widać mnóstwo mężczyzn z tulipanami, co poniektóry inwestuje nawet w większy bukiet. To bardzo miły widok, ale Panowie! O Kobietę należy dbać 365 dni w roku! 😉 Daleka jestem jednak od wniosku, że to facet potrzebny jest, aby godnie celebrować 8. marca. O nie. Jesteśmy wyjątkowe i dzisiaj powinnyśmy sobie to jak najczęściej powtarzać. Docenić siebie. Uśmiechnąć się na widok podarowanego tulipana. Zjeść kawałek ciasta, który idealnie nada się na dzisiejszą okazję. Ja upiekłam cytrynowca. Warto było zadać sobie nieco więcej trudu, by cieszyć się takim efektem.

Przepis, lekko przeze mnie zmieniony, pochodzi z bloga Domowe Wypieki.

Składniki:

Biszkopt:
3 jajka
60 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do nasączenia:
1/2 szklanki wody
trochę soku z cytryny
1 łyżeczka cukru

Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe bez cukru
1/2 szklanki wyciśniętego soku z cytryny (potrzeba ok. 3 cytryn)
1 i 1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru
200 g masła

Cytrynowa pianka:
1 galaretka cytrynowa
300 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
ok. 140 g herbatników (20 sztuk)

gorzka czekolada na polewę

Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać, by zachować puszystą strukturę Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.

Masa budyniowa: Zagotować sok z cytryny, szklankę wody i cukier. W pozostałej 1/2 szklanki wody rozmieszać dokładnie budynie. Dodać do gotującej się wody, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
Nasączenie: Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Biszkopt nasączyć ponczem.
Na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Ciasto wstawić do lodówki.
Pianka cytrynowa: Galaretkę rozpuścić w szklance (u mnie niepełnej) gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Wyłożyć na masę budyniową.
Na górę ułożyć herbatniki.
Ciasto polać polewą czekoladową, wstawić do lodówki do stężenia przynajmniej na kilka godzin (najlepiej na noc).

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj